Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

Ашанти: уметност, култура, наслеђе

30. август 2005. - 30. јун 2006.

Аутор изложбе и каталога

Ана Гарић, кустос Музеја афричке уметности

Каталог изложбе

Ašanti: umetnost, kultura, nasleđe

Слике са изложбе

О изложби

Народ Ашанти, који насељава подручје данашње Гане, а припада широј етничкој групи Акан, успоставио је и, нарочито од краја 17. века, развио специфичну уметничку праксу.

Са јачањем политичке и економске моћи високоорганизоване федерације Ашанти, уметност под њеним патронатом је доживљавала процват. Начелно у служби краља, Asantehene-a, као и владајућих слојева друштва, уметност је била неопходан медијум комуникације. Путем уметности преношене су поруке поданицима, савезницима, непријатељима, али и духовима преминулих, који су, према веровању, и након смрти учествовали у животима својих потомака. Природа поруке одређивала се материјалима, мотивима, симболима, композицијом елемента и контекстом у којем су приказивани предмети, једнако као и самим читањем од стране прималаца.

Успостављање значењских аналогија између усмене културе и уметности условило је и извесну стилску сагласност различитих грана стваралаштва, која се манифестовала кроз сличност мотива и њихов прелазак “прелазак” са једне врсте предмета на другу. На тај начин одређени орнаменти са столица појављивали су се на текстилу, са текстила прелазили, на пример, на фасаде двора, које су пак инспирисале израду накита и тегова за мерење златног праха. Уз упознавање друштвеног тумачења симбола, материјала, боја које се понављају у уметничком корпусус Ашанти, посматрачу се отвара цео један свет у којем се сваки од ових елемената, као зрак пропуштен кроз призму значења, претвара у активни социјални знак.

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Издвајамо

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.