Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

КАД ПРЕСТАНЕШ ДА МЕ ЧЕШЉАШ,
ПРЕСТАЋУ ДА ТЕ МРЗИМ

изложба фотографија Катарине Радовић

28. јун - 24. новембар 2016.

Кустос изложбе:

Ивана Војт, историчар уметности

Каталог изложбе

kad_prestanes_da_me_cesljas_katalog_naslovna_fi.jpg

Релизацију изложбе и каталога омогућили:

О изложби:

Серија фотографија београдске уметнице Катарине Радовић под називом „Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим“ приказује жене, девојке и девојчице које истрајавају у вишечасовним третманима фризирања, често веома непријатним и болним, како би одговориле на идеале лепоте конструисане у њиховој средини. Клијенткиње не одустају од своје намере да изађу из салона лепше него што су ушле и стрпљиво подносе дуготрајно седење, чупање, затезање, чак и прошивање и паљење праменова косе, доказујући да лепота никога не штеди.

Фотографије Катарине Радовић на жив, присан и саосећајан начин преносе атмосферу из фризерског салона у сенегалском граду Сен Луј, омогућујући посматрачу да уђе у овај скривени свет и у женске просторе који илуструју потребу за улепшавањем и у скромнијим животним околностима. Једна од вредности фотографског материјала Катарине Радовић лежи у томе што је она једна од ретких уметника (било мушких / било женских) која успева да избегне клопке „западног погледа“, толико дискриминаторног и доминирајућег, који је открио обузетост „белог“ Запада (мушког) над „црном“ Африком (као симболички женског).

Серија од осамнаест фотографија под називом „Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим“ ушла је у фонд Музеја афричке уметности 2015. године након Конкурса за откуп савремених уметничких дела који је за наведену годину расписало Министарство културе и информисања Републике Србије. Фотографије Катарине Радовић су тако употпуниле и обогатиле фото-архиву Музеја и омогућиле даљи стручни рад на обради теме „женских простора“ када се посматрају у једној транс-културалној перспективи.

 

На улазу у изложбу посетиоце дочекују мапа Сенегала и план града Сен Луја. Својом организацијом изложбени простор асоцира на аутентичан фризерски салон у коме су настале саме фотографије. На полицама дуж зидова могу се затећи нужне алатке – чешљеви, фенови, разнобојни праменови, пешкири и препарати за негу косе, а у витринама су изложене каури шкољке, жилети и игле. У простору изложбе формирана је и мала чекаоница где посетиоци могу прелистати специјализоване сенегалске часописе за фризуре и, уместо телевизијских преноса рвања и сапуница често гледаних у салонима, одгледати кратак документарни филм „Лицем у лице” ауторке Мам Вури Ћубу, који је снимљен у Сен Лују.

Током трајања изложбе, сваке недеље од 11 до 13 часова, биће организована стручна вођења кроз поставку за све посетиоце. У истом термину одржаваће се и креативне радионице за децу под називом „Порука у коси - афрички стилови фризура и украшавања главе”.

Погледајте фотографије са отварања изложбе – 28. јун 2016.

 


 

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.