МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

КУЛТУРА ЛОВА – ДОНСО У ТРАДИЦИЈИ БАМАНА

28. новембар 2019. - 26. октобар 2020.

Кустос изложбе:

Милица Јосимов

Каталог изложбе

КУЛТУРА ЛОВА – ДОНСО У ТРАДИЦИЈИ БАМАНА

О изложби:

Изложба КУЛТУРА ЛОВА – ДОНСО У ТРАДИЦИЈИ БАМАНА представља организацију, етику, веровања и посебан статус ловаца у друштву на основу избора предмета које су сакупили др Здравко Печар и Веда Загорац у Малију и другим земљама западне Африке током шездесетих и седамдесетих година двадесетог века. Збирка ловачких предмета Здравка Печара представља посебну целину у оквирима колекције Музеја афричке уметности у Београду. Као посебна група предмета, „Афричка ловачка збирка др Здравка Печара“ је била изложена од 1973. до 1983. године у Музеју Међимурја у Чаковцу (Хрватска), његовом родном граду, а 1983. прву пут је представљена на истоименој изложби у Музеју афричке уметности у Београду.

Донсо је традиционални назив за ловца у култури народа Бамана, појам који је подразумевао велико знање појединца о природној средини, њеној флори и фауни, као и изузетну издржљивост, храброст и вештину у лову. Сам Печар, као страствен ловац, посвећено се доказивао и ишао у лов заједно са својим пријатељима из заједнице Бамана у Малију, који су га учили својим традиционалним знањима. Сам Печар именован је највишом ловачком титулом овог народа.

 

На изложби су приказани бројни елементи ловачке културе народа Бамана: одевни предмети (боголан тканине, традиционалне кошуље, панаталоне и капе, са разним амулетима), ловачка опрема која укључује пушке кремењаче, копља, стреле, бодеже (и др.), као и музички инструмент кору – уз чије звуке су музичари и приповедачи гриоти певали о ловачким подвизима. Посебан део изложбе чине ловачки трофеји Здравка Печара, међу којима су бибал, коба и друге врсте антилопа, савански биво, вепар, панголин и лав, као и документарне фотографије које сведоче о звању донсоа које је Печар добио од баманских ловаца у Малију.

Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије, свечано је отворио изложбу у четвртак, 28. новембра 2019. године.

 

Фотографије са отварања изложбе можете погледати овде:

 

Кустос изложбе: Милица Јосимов, МАУ

 

Остали подаци о изложби:

Ауторка концепције и текста каталога: Милица Јосимов

Рецензија: Марија Милош

Стручни сарадник: Секуо Сиди Диавара

Истраживање фото-документације МАУ и обрада видео материјала за изложбу: Милица Наумов

Дизајн поставке: Милица Јосимов и Марија Милош

Техничка помоћ: Слободан Живаљевић

Фотографије: Владимир Поповић

Дизајн каталога: Хоминид студио

Штампа: Мануарта

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.