Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

Поглед на уметност Куба (ДР Конго)

31. октобар 2006. - 31. мај 2007.

Аутор каталога

Valerie Hairson, антрополог

Каталог изложбе

Pogled na umetnost Kuba (DR Kongo)

Слике са изложбе

О изложби

Изложбом «Поглед на уметност народа Куба» (ДР Конго) представљен је једниствени избор из уметничке продукције народа Куба из демократске републике Конго. Заснована на хетерогеном материјалу, изложба је у првом плану презентовала Куба тканине: представљено је више од четрдесет изванредних примерака дочаравајући регалије Куба краљева.

Комбинације симбола којима су формирани геометријски мотиви сврставају ове тканине у највиша достигнућа дводимензионалне уметности.

Куба тканине познате су у свету уметности и међу колекционарима и као “Kasai velvet” због конгоанске реке и области коју насељава народ Шова, али и због глатке текстуре налик сомоту којом се одликују Куба тканине. Специфичност ових тканина (што их је трансформисало из једноставних етнографских предмета у уметничке предмете) јесте више од 300 препознатих мотива који су апстрактне представе из природе и окружења: отисци шапа, стилизоване животиње, геометријске форме и чисте апстракције, које даље могу бити присутне и у архитектури, скулптури, предметима свакодневне употребе, као и у body-art предметима као и на телима људи у виду скарификованог (урезаног) геометријског мотива (у комплексним мотивима изведеним скарификацијом које су присутне код народа Куба).

 

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.