Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

ПОДЕЉЕНИ СВЕТОВИ
Сaмoстaлнa излoжбa Maсинисe Сeлмaниja

18. октобар 2018. – 24. фебруар 2019.

Кустос изложбе:

Ивана Војт

Каталог изложбе

podeljeni_svetovi_katalog_tn

Обећањe #5, 2018, графитна оловка
и бојица на папиру, 49 x 63 cm.
Галерија Ан-Сара Бенишу.
Фото: власништво аутора М.С.

О изложби:

На изложби „Подељени светови” у Музеју афричке уметности у Београду приказано је тринаест цртежа из шест серија: „Преправљиво”, „Испитивање спољашњости”, „Променљиви”, „Макете”, „Moody’s” и „Обећања”, као и два пojeдинaчнa рада: „Интервал” и „Без наслова бр. 3”, 2018. Поред цртежа, изложене су и две анимације „Могућа сећања. Измена бр. 1” и једна анимација без наслова.

Maсинисa Селмани проналази инспирацију у друштвено-политичким проблемима, преузимајући их из новинских исечака које годинама сакупља. Кроз јукстапозицију и конфронтацију, без очигледне логичке повезаности између елемената које је преузео из стварног живота, Селмани ствара енигматичне и нејасне сцене, наглашавајући ироничан, чак и трагичан карактер апсурдних и чудних ситуација које црта. Експерименталним приступом цртежу и анимацији, Масиниса Селмани даје документарну димензију својој цртачкој пракси, поигравајући се границом између стварног и нестварног, комедије и трагедије, које су типичне за његов рад.

Масиниса Селмани живи и ради на релацији Алжир–Француска. Након студија информатике у родној земљи, примљен је у Школу лепих уметности у Туру. Поред учешћа на бројним групним изложбама, самостално је излагао како у Француској, тако и у свету. Добитник је награда „Art [ ] Collector” и „SAM Art Projects”. Излагао је на првом Тријеналу у Вандому, бијеналима у Дакару и Лиону, као и у париској Палати „Токио”. Селманијев рад добио је посебну похвалу жирија на 56. Бијеналу у Венецији 2015. године.

 

Изложба „Подељени светови – самостална изложба радова Масинисе Селманија“ отворена је у четвртак, 18. октобра, у 19 часова. Изложбу су отворили: Њ. Е. Фредерик Мондолони, амбасадор Француске, и члан Градског већа задужен за културу, проф. др Фадиљ Еминовић.

Кустoс излoжбe: Ивaнa Вojт (MAУ)

Aсистeнт кустoсa: Aнa Кнeжeвић (MAУ)

Грaфички дизajн: Филип Aнђић

 


 

СТРУЧНА ВОЂЕЊА КРОЗ ИЗЛОЖБУ

Стручна вођења кроз изложбу „Подељени светови – самостална изложба радова Масинисе Селманија“ одржавала су се недељом у 11 часова (погледајте календар дешавања).

 


 

Пратећи програми уз отварање изложбе

Масиниса Селмани био је гост Музеја афричке уметности од 18. октобра до 20. oктобра 2018. Том приликом, организовани су следећи пратећи програми у којима је учествовао сам уметник:

- 19.10.2018. у 18 часова: Разговор ПРЕИСПИТИВАЊЕ МЕДИЈСКЕ МАШИНЕРИЈЕ КАО САВРЕМЕНА УМЕТНИЧКА ТЕНДЕНЦИЈА; учесници: Масиниса Селмани, Бошко Простран (Доплгенгер дуо), модераторка: Ана Кнежевић

- 20.10.2018. у 12 часова: Јавно вођење Масинисе Селманија кроз изложбу „Подељени светови“.

 

Фотографије са пратећих програма:

 


 

Сa изложбе:

 


 

Фотографије са отварања изложбе 18.10.2018. можете погледати овде:

 

Рeaлизaциjу излoжбe и кaтaлoгa oмoгућили:

 

 


 

Преузмите плакат:

 

 

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.