Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

Уметност моћи, моћ уметности:
бронзана скулптура Западне Африке

17. јануар 2005. - 30. јун 2005.

Аутор изложбе и каталога:

Нарциса Кнежевић-Шијан, историчар уметност и виши кустос МАУ

Каталог изложбе

Слике са изложбе

О изложби

Бронзана скулптура западне Африке сведочанство је богате и високо развијене уметничке традиције. Овај технички сложен и естетски истанчан облик изражавања не престаје да заокупља пажњу историчара уметности, антрополога и уметника.

Један од разлога трајног и динамичног интересовања за бронзу западне Африке лежи у чињеници да је она део културног наслеђа света.

У прављењу предмета од бронзе примењивана је компликована техника cire perdue. Ливци бронзе у западној Африци припадали су издвојеним еснафима и уживали су посебан статус захваљујући својим вештинама и знању. Њхов повлашћен положај у великим афричким краљевствима био је дарован од самог краља, који је једини имао право да наручи израду бронзаних предмета од ливаца, и једини имао сва права у расподели и намени овог материјала.

У Бенинском краљевству (14-19. век) као и у другим краљевствима западне Африке, за краљевски двор и дворске церемоније израђивани су различити предмети од бронзе. Олтари предака посвећени преминулим краљевима били су опремљени ливеним бронзаним комеморативним портретима. Истакнуте отверене очи обе (краља) веровало се да поседују способност да виде други свет, комуницирајући божанску моћ краља да надгледа своје краљевство.

Педесет изложених предмета изливених у бронзи, технолошки софистицираних и задивљујуће натуралистичких, који припадају Музеју афричке уметности као и приватним колекцијама и датирају из 19 и 20 века, измешани су са опсталим традицијама народа савремене Нигерије, Гане, Буркине Фасо, Обале Слоноваче, Камеруна и других земаља.

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.