Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

Црно, црвено и бело

23. јун 2006. - 3. јул 2006.

Зоран Насковски

Слике са изложбе


О изложби

Мултимедијални пројекат Зорана Насковског »Црно, црвено и бело«, остварен је на тонским записима блуза и његовим изворним интерпретацијама америчких црнаца, берача памука и затвореника, преко његове трансформације која се креће преко буги-вугија, рок ен рола, до репа. Предметни инвентар овог пројекта, кутија од плексигласа са граном памука, црвена фотеља, грамофон, плоче и CD, фотографија клупског амбијента са интерполираним ликовима певача формирају генезу блуза. Она се овде може пратити преко првих записа Делта блуза, до садашње високо технолошке индустрије звука. Консеквентном процедуром промишљања ове теме, Зоран Насковски уводи посматрача у комплексну проблематику социо-економских односа америчког друштва двадесетог века.

Суптилно одабраним елементима и визуелним и звучним, који се могу ишчитавати преко боје (црно, црвено и бело), старог и новог (грамофон, плоче и CD), амбијенталног (кућног и клупског), предметног и тонског (мобилијар и звук), документарног (фотографија блуз клуба на југу Америке), уметник позиционира афричког црнца у новој, за њега наметнутој средини. Постављајући себе као аналитичара ове и овакве проблематике, уметник и сам конзумент расположивих артефаката, инсистира на реконструкцији постојећих дисонантних кодова. Они се уочавају, с једне стране, у сиромаштву, беди и муци берача памука, затвореника, поробљених црних досељеника и с друге стране, у високо индустријализованој средини конзументу њиховог рада и њихове аутохтоне културе. И управо, на том аутентичном изразу, само на примеру њихове музике, првобитног звука - блуза, уметник прати трансформације те аутохтоне културе која се, попут стабљике памука, рачва у све поре савремене музике.

Наташа Његовановић-Ристић, виши кустос

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.