МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

Јужно од Сахаре:
фотографије Марли Шамир

25. октобар 2013. - 15. децембар 2013.

кустос

Наташа Његовановић-Ристић, виши кустос / историчар уметности

Слике са изложбе

О изложби

У Музеју афричке уметности постављена је изложба фотографија Јужно од Сахаре – фотографије Марли Шамир, кустоса Наташе Његовановић-Ристић. Поред фотографија у изложбу су уведени и предмета из збирки Музеја као јасан визуелни референт на различите теме забележене кроз медијум фотографије. Тако је могуће, на пример, уверити се у финални облик маске чија је само једна фаза израде ухваћена у делићу тренутка који је фотографкиња Марли Шамир забележила.

Колекција фотографија Марли Шамир представља заокружену тематску целину и пружа импресивну слику једног дела западне Африке, приказујући архитектуру, традиционалан начин живота, пејзаже, привреду, занатство и уметност. Иако су у највећем броју снимци начињени у Малију, њихова тематика обухвата сродну, много ширу област, заправо читав појас који се пружа испод Сахаре до тропских шума и од Сенегала до језера Чад.

Фотографије Марли Шамир из циклуса „Сахел“ представљају најзначајнији сегмент фото архива МАУ, јер управо у протоку времена и реалних промена на терену, оне постају све драгоценија допуна у проучавању, експликацији и презентацији одређених музејских предмета и региона из кога потичу. Самим тим, изложбу прати каталог који тематски обрађује Сахел и архитектуру Сахела, људе и начине живота, као и израду различитих артефаката и који садржи репродукције 43 црно-белих фотографија.

О колекцији

Захваљујући ангажовању господина Драгољуба Најмана, југословенског амбасадора при организацији УНЕСКО, Музеј афричке уметности је 1980. године од Међународног фонда за развој културе добио на поклон драгоцену колекцију оригиналних уметничко-документарних фотографија еминентне израелске уметнице Марли Шамир. Колекција фотографија Марли Шамир садржи 77 фотографија кашираних на лименим плочама. Током боравка у Африци, у периоду између 1968. и 1973. године, Марли Шамир је пасионирано снимала пределе, људе, земљораднике, сточаре, као и тематске целине везане за различите видове стваралаштва сахелских народа.

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.