Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

REFLECT – НАМИБИЈА 30 ГОДИНА НАКОН ОСЛОБОЂЕЊА

5. новембар 2020. - 11. април 2021.

Кустоскиње изложбе:

Ана Кнежевић, Дезире Дибасен !Нанусес и Нденда Шивуте

Каталог изложбе

REFLECT – НАМИБИЈА 30 ГОДИНА НАКОН ОСЛОБОЂЕЊА

О изложби:

У сарадњи са Националном уметничком галеријом Намибије (NAGN) настала је изложба Reflect – Намибија 30 година након ослобођења.

На јавни позив NAGN савремени намибијски уметници понудили су своје рефлексе и рефлексије поводом тридесетогодишњице од ослобођења једне од последњих колонија на афричком континенту.

Услед пандемије коронавируса, изложбу Reflect представљамо нешто касније од славног датума – 21. марта, када је 1990. проглашена независност некадашње Југозападне Африке, а данас Републике Намибије.

Радови одабрани заједничким кустоским снагама МАУ и NAGN реферишу на немачки колонијализам с почетка XX века и сурови јужноафрички режим и политику апартхејда који су уследили. Културу сећања ови уметници помно чувају алудирајући својим радовима на трауме изазване страховитим ратовима, колективне и појединачне борбе за равноправност и једнакост, као и на лична сећања и приче о животу о Намибији. Савремени рефлекси у тону критике скрећу пажњу на тешке егзистенцијалне услове, на оштре класне разлике, на фрагилност савремене намибијске економије и место уметника и људи у њој. У погледу будућности, ови нам радови постављају питања о судбини ретких животињских врста, о глобалном загревању, о корупцијским скандалима, о дисфункционалном друштву, а све то са јасном свешћу о нелагодности намибијске садашњице.

 

Другим речима, у оквиру ове изложбе представљамо вам уметничке рефлекторе који на јединствен начин осветљавају прошлост, садашњост и будућност Намибије.

REFLECT На изложби представљени су радови: Себастијана Намасеба, Франса Намбинге, Елије Шивухамбе, Тити Калеа Чулумбе, Урте Ремерт, Кабела Кима Мудизеа, Вишитуе Џихарине, Леонарда Мајкла Абрахамса, Пола Кидоа, Филипуса Шехаме, Алфеуса Мвуле, Аине Каторе и Табеје Рубен из !Ikhoba Textile Project-а, Барбаре Пирон, Мишел Исак, Енгелхарда Руаназије, Нангомбе Капанде, Рудолфа Сајбеба, Тријануса Накалеа, Барбаре Болке, Ерика Шнака, Ишмаела Шивутеа и удружења Вуда уметност мермера.

Кустоскиње: Ана Кнежевић, Дезире Дибасен !Нанусес и Нденда Шивуте

Графички дизајн и визуелни идентитет: Никола Радојчић, Исидора Томић - Браћа Буразери

На доприносу у реализацији изложбе захваљујемо се и госпођи Драги Бошковић и господину Василију Бошковићу, почасном конзулу Намибије у Србији, мр Јелени Узелац, конзерваторки-рестаураторки, Милици Јосимов, конзерваторки МАУ, београдском атељеу Артисто, Маји Пашић (Orbit LTD Serbia).

Погледајте фотографије са отварања изложбе (5.11.2020):

 


 

Постер за изложбу REFLECT 

Постер за изложбу REFLECT

 


 

 Рeaлизaциjу излoжбe и кaтaлoгa oмoгућили:

 

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.