МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Путујуће изложбе

КАД ПРЕСТАНЕШ ДА МЕ ЧЕШЉАШ, ПРЕСТАЋУ ДА ТЕ МРЗИМ

Изложба фотографија Катарине Радовић

Локација:

Галерија Народног музеја Крагујевац

18. јули - 15. септембар 2017.

Кустос изложбе:

Ивана Војт

Фотографије са Изложбе

О Изложби

У серији фотографија „Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим“ приказане су жене и деца у тренуцима истрајавања у болним и непријатним процесима настајања фризура које ће одговорити на лепотне идеале конструисане у њиховој средини. Клијенткиње не одустају од своје намере да изађу из салона лепше него што су ушле и стрпљиво подносе вишечасовно седење, чупање, затезање, чак и прошивање и паљење праменова косе. Третману се подвгавају девојчице, девојке за удају, мајке са бебама и жене у годинама доказујући да лепота никога не штеди.

Улазећи у саму фотографију која на један жив, присан и саосећајан начин преноси Катарина Радовић, посматрач улази у свет свакодневице, у женске просторе које су везани за потребу за улепшавањем и у скромнијим животним околностима. Једна од великих вредности фотографског материјала Катарине Радовић лежи у томе што је она једна од ретких уметника (било мушких / било женских) која успева да избегне клопке „Западног погледа“ – толико дискриминаторног и доминирајућег „погледа“ који је открио обузетост „белог“ запада (мушког) над „црном“ Африком (као симболички женског).

Серија од осамнаест фотографија под називом „Када престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим“ ушла је у фонд Музеја афричке уметности 2015. године као резултат конкурисања за финансирање набавке уметничких дела који је за наведену годину расписало Министарство културе и информисања Републике Србије. Фотографије Катарине Радовић су тако употпуниле и обогатиле фото-архиву и омогућиле даљи стручни рад на обради теме „женских простора“ када се посматрају у једној транс-културалној перспективи. Ова изложба била је постављена у Музеју афричке уметности од 28. јуна до 24. новембра 2016. године.

Изложбе

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.