Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Путујуће изложбе

Креирано у Африци: Фризерске и берберске табле Африке

Локација:

Словенски етнографски музеј, Љубљана

08. децембар 2011 - 26. фебруар 2012.

Аутор изложбе и каталога:

Наташа Његовановић-Ристић, виши кустос / историчар уметности

Фотографије са Изложбе

О Изложби

Гостовање изложбе "Креирано у Африци: Фризерске и берберске табле Африке" резултат је међународне сарадње остварене између Словенског етнографског музеја у Љубљани и Музеја афричке уметности у Београду. На отварању изложбе говорила је др Бојана Рогељ Шкафар, директорка СЕМ, и Нарциса Кнежевић Шијан, директорка МАУ.

Изложба „Фризерске и берберске табле Африке“ на којој су презентоване оригиналне рекламне табле из Камеруна, Сенегала и Централноафричке Републике, као и фотографије бербеских и фризерских табли из Тогоа, Бенина, Гане и Обале Слоноваче насталих у распону од седамдесетих година прошлог века до данас, пример су промена које карактеришу модерну Африку и њену популарну уметничку сцену.

Изложене рекламне табле садрже све одлике овог популарног жанра са сличностима и разликама које се манифестује у времену настанка, стилским рукописима, модним трендовима, утицајима са стране, али и поштовању традиционалног чешљања, полазишту бројних савремено стилизованих фризура. Наслеђене вредности у сусрету и спајању са савременим изразима, у овом случају, новим аутентичним стилизацијама и импортованим стиловима, дају складну симбиозу у виду најразличитијих формалних решења везаних за елаборирање косе, визуелног украса главе.

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.