Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Путујуће изложбе

Манкала, мисаона игра

Локација:

Музеј рударства и металургије, Бор

24. октобар – 24. новембар 2014

Аутор изложбе и каталога:

Ивана Војт

Фотографије са Изложбе

О Изложби

У сарадњи са Музејом афричке уметности у Музеју рударства и металургије Бор, гостовала је изложба „Манкала, мисаона игра”. Манкала је друштвена игра мисаоног карактера и логичко-математичке комбинаторике која се у различитим варијантама игра на четири континента: у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Међутим, једино се у Африци игра на простору читавог континента. Археолошка истраживања су потврдила да се манкала играла још у доба неолита и стога се ова игра сматра једном од најстаријих друштвених игара на свету.

Мултимедијална и интерактивна изложба Манкала, мисаона игра, кустоскиње Музеја афричке уметности Иване Војт, конципирана је тако да упути публику на глобални карактер ове друштвене игре омогућавајући, истовремено, да уђе у свет манкале кроз сам чин играња. Ова изложба је била постављена у Музеју афричке уметности од 27. децембра 2012. до 6. октобра 2013. године. Изложба Манкала, мисаона игра добила је почасну награду за ПРОЈЕКАТ 2012. године .

Изложба приказује табле за манкалу из централне, источне и западне Африке, доследно пратећи стилске особености различитих етничких група. Од посебног значаја и музеолошке вредности јесте чињеница да се на таблама играло, односно да су сви предмети у једном тренутку коришћени и били део свакодневног живота унутар афричке заједнице. На изложби је представлјено 18 табли за манкалу и пиони од различитих материјала (из белгијске збирке Гибер Ерсона), предмети из колекције породице Поповић, као и табле за манкалу из фонда Музеја афричке уметности у Београду. Значајан део у концепцији изложбе чине видео-радови у којима су пренети разговори кустоскиње изложбе са колекционаром, локалним становништвом Зеленортских острва, западноевропским и домаћим кустосима, експертима, археолозима и другим познаваоцима ове древне игре.

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.