Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Путујуће изложбе

Манкала, мисаона игра

Локација:

Народни Музеј Кикинда

12. септембар – 13. октобар 2014

Аутор изложбе и каталога:

Ивана Војт

Фотографије са Изложбе

О Изложби

У сарадњи са Музејом афричке уметности у Народном Музеју Кикинда, у оквиру Мамутфеста 2014, гостовала је изложба „Манкала, мисаона игра”. Манкала је друштвена игра мисаоног карактера и логичко-математичке комбинаторике која се у различитим варијантама игра на четири континента: у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Међутим, једино се у Африци игра на простору читавог континента. Археолошка истраживања су потврдила да се манкала играла још у доба неолита и стога се ова игра сматра једном од најстаријих друштвених игара на свету.

Мултимедијална и интерактивна изложба Манкала, мисаона игра, кустоскиње Музеја афричке уметности Иване Војт, конципирана је тако да упути публику на глобални карактер ове друштвене игре омогућавајући, истовремено, да уђе у свет манкале кроз сам чин играња. Ова изложба је била постављена у Музеју афричке уметности од 27. децембра 2012. до 6. октобра 2013. године. Изложба Манкала, мисаона игра добила је почасну награду за ПРОЈЕКАТ 2012. године.

Изложба приказује табле за манкалу из централне, источне и западне Африке, доследно пратећи стилске особености различитих етничких група. Од посебног значаја и музеолошке вредности јесте чињеница да се на таблама играло, односно да су сви предмети у једном тренутку коришћени и били део свакодневног живота унутар афричке заједнице. На изложби је представлјено 18 табли за манкалу и пиони од различитих материјала (из белгијске збирке Гибер Ерсона), предмети из колекције породице Поповић, као и табле за манкалу из фонда Музеја афричке уметности у Београду. Значајан део у концепцији изложбе чине видео-радови у којима су пренети разговори кустоскиње изложбе са колекционаром, локалним становништвом Зеленортских острва, западноевропским и домаћим кустосима, експертима, археолозима и другим познаваоцима ове древне игре.

Погледајте трејлер

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.