Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Путујуће изложбе

Примарна уметност: слике на стенама, слике на телу

Локација:

Народни музеј Зрењанин

12. мај – 5. јун 2009.

Аутор изложбе и каталога:

Наташа Његовановић-Ристић, историчар уметности и виши кустос МАУ

Фотографије са Изложбе

О Изложби

Изложба „Примарна уметност - слике на стенама, слике на телу“ била је посвецена сликарском стваралаштву неолита и још старијем медију, body art-у.

У фокусу истраживања и изложбе је уметност такозваних „плошних медија“ Африке. Ова значајна област првобитне људске креативности, иако позната од средине 19. века, остала је помало занемарена у односу на афричку пластику која је била главни предмет научне пажње током двадесетог века.

Потребу да цртежом и бојом искажу своја осећања и своје визије, Африканци су од давнина реализовали на различитим подлогама: стенама и људском телу.

Компарација два наизглед различита вида стваралаштва на афричком континенту – пећинско сликарство и телесно украшавања, потврђује тезу да су цртеж и боја најстарији облици комуникације и људске потребе за изражавањем уметничког сензибилитета. Циљ изложбе био је да се путем првобитних плошних медија, укаже на постојање дуге сликарске традиције која се касније рефлектовала у цртежима и ликовним остварењима на зидовима кућа и осликаним тканинама, што свеукупно представља базично упориште савремених афричких уметника.

Изложба Примарна уметност: слике на стенама, слике на телу послужила је као инспирација дела програма „Афричка ноћ“ који је Народни музеј Зрењанина организовао за Ноћ музеја 2009 (16. мај).

Изложба „Примарна уметност: слике на стенама“, слике на телу прво је постављена у Музеју афричке уметности (јун 2007 / март 2008).

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.