МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Путујуће изложбе

Примарна уметност: слике на стенама, слике на телу

Локација:

Градски музеј Суботица

децембар 2008. - март 2009.

 

Аутор изложбе и каталога:

Наташа Његовановић-Ристић, историчар уметности и виши кустос МАУ

Фотографије са Изложбе

О Изложби

Изложба Примарна уметност - слике на стенама, слике на телу посвећена је сликарском стваралаштву неолита и још старијем медију, body art-у.

У фокусу истраживања и изложбе је уметност такозваних „плошних медија“ Африке. Ова значајна област првобитне људске креативности, иако позната од средине 19. века, помало је остала по страни, док је афричка пластика била главни предмет научне пажње током двадесетог века.

Потребу да цртежом и бојом искажу своја осећања и своје визије Африканци су од давнина реализовали на различитим подлогама: стенама и људском телу.

Компарација два наизглед различита вида стваралаштва на афричком континенту – пећинско сликарство и телесно украшавања, потврђује тезу да су цртеж и боја најстарији облици комуникације и људске потребе за изражавањем уметничког сензибилитета. Циљ изложбе је да се путем првобитних плошних медија, укаже на постојање дуге сликарске традиције која се касније рефлектовала у цртежима и ликовним остварењима на зидовима кућа и осликаним тканинама, што свеукупно представља базично упориште савремених афричких уметника.

Изложба „Примарна уметност: слике на стенама, слике на телу“ прво је постављена у Музеју афричке уметности (јун 2007 / март 2008).

Изложбе

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.