Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Путујуће изложбе

Тегови за мерење златног праха народа Акан

Локација

Центар за посетиоце Народне банке Србије
(
Краља Петра 12)

14. октобар 2011. – 20. април 2012.

О Изложби

Посетиоци су били у прилици да виде више од 500 предмета из збирке Музеја афричке уметности, и да се кроз њих упознају са значајем злата за развијање трговинских и културних веза на простору Западне Африке.

Народи Акан, насељени у подручјима савремене Гане и Обале Слоноваче, користили су златни прах као средство плаћања од 15. до краја 19. века, а за потребе мерења израђивали су тегове најразноврснијих облика и мотива. Као минијатурне скулптуре у бронзи, тегови представљају читав свет у малом: људе, животиње, биљке, предмете, али и различите геометријске облике. Посебно се истиче богата симболика заступљених мотива, јер многи илуструју пословице и народне приче и чувају сећања на битке, митове и легенде. Поред тегова, на изложби су биле приказане и ваге, кашицице и кутије за златни прах, као и примери модела и калупа за ливење бронзе.

Ауторка изложбе је Марија Личина, кустос Музеја афричке уметности.

Изложба је организована у сарадњи Народне банке Србије и Музеја афричке уметности поводом Светског месеца штедње који се обележава сваког октобра.

Изложбу су отворили амбасадор Гане у Србији Семјуел Валис-Акјану и вице-гувернер НБС Бојан Марковић.

**Посебан излагачки дојам чинила је сама локација и простор за излагање, односно репрезентативно здање зграде Народне банке, која датира из 1890. године, као и Стална изложбена поставка НБС – ”Новац на тлу Србије”.

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.