Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Путујуће изложбе

ТРАДИЦИОНАЛНИ МУРАЛИ АФРИКЕ

Локација:

Народна скупштина Републике Србије

8 - 15. децембар 2015.

Аутор изложбе и каталога:

Наташа Његовановић Ристић

Фотографије са Изложбе

О Изложби

Изложба „Традиционални мурали Африке“ представља фотографије сликаних, рељефних и мозаичких украса на архитектури – деловима екстеријера и ентеријера кућа и читавих насеобина из различитих делова афричког континента. Мурали као уметничка форма представљају вековну традицију, а по изузетним ликовним дометима издвајају се остварења уметница народа Игбо (Нигерија), Гурунси (Буркина Фасо и Гана), Ндебеле и Басото (Јужна Африка).

Услед климатских услова, мурали су сваке године, после кишног периода, обнављани или наново сликани. Ефемерност мурала није утицала на ликовни програм, уметнички стил или тематику. Напротив, жене-муралисткиње су преносиле своје сликарско умеће с генерације на генерацију и одржавале ову форму уметничке изражајности, континуирано преносећи кроз естетску и семантичку призму најзначајније вредности заједнице - као што су врлина, морал, понос, идентитет, духовност.

Ова изложба сведочи о специфичностима уметничког израза афричких муралисткиња које попут сликарског платна осликавају зидове кућа, садржавајући истовремено елементе традиционалног канона и дух модерности од којих полазе савремени афрички уметници.

Отварајући изложбу у холу Народне скупштине Србије, председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да изложене фотографије сликаних, рељефних и мозаичких украса омогућавају заинтересованима да се упознају са делом богате афричке културе и истакла значај сарадње коју Скупштина Србије на овај начин остварује са нашим угледним институцијама културе.

Амбасадор Марока у Србији Abdallah Zagour захвалио је на могућности да радови буду изложени у парламенту и навео да су изложени драгоцени примери афричке уметности.

Марија Алексић, в. д. директора Музеја афричке уметности истакла је да Србија и народи држава афричког континента имају вишедеценијску сарадњу, засновану на узајамном поштовању, поверењу и уважавању. Ова изложба - према њеним речима – најбољи је показатељ да подстицање културне сарадње и размене представља важан, неизоставан чинилац у изградњи добрих међународних односа.

Отварању су присуствовали бројни народни посланици, личности из политичког, јавног и културног живота Србије и амбасадори скоро свих афричких и арапских земаља.

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.