Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Путујуће изложбе

Јужно од Сахаре, фотографије Марли Шамир

Локација:

Музеј рудничко-таковског краја, Горњи Милановац

15. новембар 2012 - 15. децембар 2012.

Кустос:

Наташа Његовановић-Ристић, виши кустос / историчар уметности

Фотографије са Изложбе

О Изложби

У сарадњи са Музејом афричке уметности у Музеју рудничко-таковског краја, Горњи Милановац, гостовала је изложба „Јужно од Сахаре, фотографије Марли Шамир”.

Колекција фотографија Марли Шамир представља заокружену тематску целину и пружа импресивну слику једног дела западне Африке, приказујући архитектуру, традиционалан начин живота, пејзаже, привреду, занатство и уметност. Иако су у највећем броју снимци начињени у Малију, њихова тематика обухвата сродну, много ширу област, заправо читав појас који се пружа испод Сахаре до тропских шума и од Сенегала до језера Чад.

Фотографије Марли Шамир из циклуса „Сахел“ представљају најзначајнији сегмент фото архива МАУ, јер управо у протоку времена и реалних промена на терену, оне постају све драгоценија допуна у проучавању, експликацији и презентацији одређених музејских предмета и региона из кога потичу. Самим тим, изложбу прати каталог који тематски обрађује Сахел и архитектуру Сахела, људе и начине живота, као и израду различитих артефаката и који садржи репродукције 43 црно-белих фотографија.

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.