МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Текућа изложба

 

ОТИСАК ВРЕМЕНА

Изложба Лане Васиљевић и Марије Ћалић

Кустоскиња изложбе: Милица Јосимов

29. март - 19. мај 2024.

Изложба “Отисак времена” отворена је у петак, 29. марта, у 19 часова. У свечаној атмосфери присутне су поздравиле Милица Јосимов, кустоскиња изложбе, и уметнице Лана Васиљевић и Марија Ћалић.

Изложба „Отисак времена“ у Музеју афричке уметности представља одабране радове две савремене уметнице – Лане Васиљевић и Марије Ћалић. Кроз интензивне процесе истраживања, интроспекције и преиспитивања сопствених сећања на Африку, уметнице стварају интимне, личне отиске у форми презентованих радова. Имајући у виду да важан аспект рада Музеја афричке уметности чини наклоњеност савременој уметничкој пракси – како уметника с афричког континента, тако и домаћих уметника који својим радовима реферишу на тему Африке – ова изложба још једна је у низу оних којима се музејски простор отвара за промишљања и дијалоге овдашњих аутора с „просторима” афричког континента.

Изложба је заснована на истраживању архива, односно сећања која су и лична и институционална. Два потпуно различита израза и приступа двеју уметница везује једна заједничка нит – док једна од њих креће од музејског архива као основе за своје стваралаштво, друга се у раду ослања на породичну архиву и корпус сећања која из ње извиру. Уметнице кроз свој рад исказују додир и у коначности створен отисак који настаје у сусрету њих самих с јавним односно приватним бележењем прошлости, тако што нас кроз интроспекцију и рекомпоновање уводе у сопствену реалност изнедрену овим поступцима. Тај новонастали отисак представља „завршни слој” процеса стварања и било да се ослања на званичне или породичне историје поприма врло лични печат.

И у једном и у другом опусу, ауторке нас као посматраче позивају да померамо углове гледања, да улазимо/излазимо из различитих оквира и наметнутих „рамова”, те да у том процесу саучествовања створимо сопствене утиске и отиске.

 Фото: Бојан Џодан

Изложба ће бити отворена до 19. маја, уз пратеће програме стручног и ауторског вођења и креативне радионице за децу, сваке недеље у 11 часова.

 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.