МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Тканине

За афричку уметност уопште, поред естетских квалитета, веома је битан унутрашњи садржај, оно што је везује за одређени културни контекст. То се посебно односи на афричке тканине које су имале у прошлости, а имају и данас, изузетан значај као средство комуникације, информације и узајамног општења унутар одређених заједница.

За разумевање значаја и важности текстила у афричким културама неопходно је познавање разноликих и честих симбола на њему, исказаних ликовним средствима, а који су скоро увек у тесној вези са предањем и усменом традицијом. Оно што је за афричку уметност општа карактеристика – веза између вербалне и ликовне уметности – посебно је значајно за уметност на тканинама, јер оне често замењују писану реч, односно преносе поруку значајну за појединца, породицу или ширу друштвену заједницу. Код неких народа то је сасвим јасно изражено. Тако, на пример, код Догона, назив за изаткани материјал значи изговорена реч. По њиховом мишљењу бити наг, неодевен, исто је што и бити без говора.

Од материјала који се у западној Африци користи за израду тканина најзначајнији је памук, а затим и остали материјали животињског и биљног порекла, као што су рафија, лика, вуна и свила. Сличну функцију, као текстил, имали су и предмети од животињске коже и крзна и материјал од дрвене коре, познат под називом тапа.

Тканине од памука су најраспрострањеније, јер је памучна одећа најугоднија за ношење. Саванске области западне Африке биле су у средњем веку један од најважнијих светских центара за гајење и прераду памука. Мада има мало података који се односе на период пре XI века, сматра се да је још раније памук коришћен за израду разноврсних тканина.

Основна одлика традиционалног текстила у Западној Африци је да се тка на узаним хоризонталним разбојима са основом која не прелази ширину од тридесет центиметара. Најчешће су траке од десет до петнаест центиметара, мада има и сасвим уских од три центиметра.

Поред тканина које се украшавају у току ткања, карактеристичне су и тканине које се накнадно, пошто су већ изаткане, украшавају бојењем, сликањем, штампањем, апликацијама и везом. Симболика боја је од великог значаја за могућност стварања разнорвсних орнамената.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.