МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

18. мај 2019. од 16.00 до 00.00

НОЋ МУЗЕЈА 2019 У МАУ

Ноћ музеја 2019Тема овогодишње манифестације Ноћ музејаслобода, обележава се у Музеју афричке уметности кроз јавна вођења и креативне радионице за децу и младе. Слобода и независност су одговорност – лајтмотив је који прати све садржаје током ове вечери: од радионице за децу и младе која их упознаје са борбама афричких држава за независност и стварањем независних држава, преко јавних вођења на тему деколонизације Африке, до тематске изложбе која се бави друштвеним мрежама и одговорношћу коју сваки учесник у овом виду комуникације има.

 


 

Програм:

16-24 ч

Инстаграмирање МАУ: #instagramiranjemau, #instagrammingmaa

Инстаграмирање МАУТематска изложба „Поетика свакодневице: инстаграмирање живота у Источној Африци“ у малој сали МАУ представља инстаграм фотографије које приказују свакодневицу Источне Африке. Током Ноћи музеја 2019, сви посетиоци су позвани да користе своје инстаграм профиле тако што ће се фотографисати у малој сали МАУ, уз пратећу „сценографију“ источноафричких призора свакодневице, а своје фотографије објавити уз инстаграм хаштагове #instagrammingmaa и #instragramiranjemau. На тај начин ће сви посетиоци МАУ у току Ноћи музеја учествовати у креирању виртуелне изложбе фотографија која ће се појавити под овим хаштаговима. Слобода, деколонизација, ослобођење, независност и одговорност су теме које треба да инспиришу посетиоце при описивању објављених фотографија. Посетилац чији пост буде имао највише лајкова до рођендана МАУ – 23. маја 2019, биће награђен поклон-пакетом Музеја афричке уметности.

 

Вексилологија у МАУ17-20 ч

Вексилологија у МАУ: мапирање Африке – радионица за децу и младе (узраст: 7+)

У складу са темом слободе, у Ноћи музеја 2019 између 17 и 20 часова учимо о ослобођењу и независности афричких земаља, помно пратећи мапу афричког континента и упознајући вексилологију – науку о заставама.

Комбинујући познавање историје и географије, игру меморије и креативни рад млади посетиоци Ноћи музеја проучаваће афричке државне границе и заставе.

Попут правих вексилолога, након мапирања Африке – постављања афричких застава у одговарајуће државне границе, они ће имати прилику да употребом папира и бојица израде своју заставу по жељи.

 

17 ч, 19 ч и 21 ч

Јавно вођење: Европска колонизација и деколонизација Западне Африке

У Ноћи музеја 2019 причамо о слободи током шетње кроз сталну поставку МАУ са историчарем Стефаном Шеварлићем.

Током 15. века европске државе оствариле су прву фазу колонијалног утицаја на приобаље Западне Африке, да би током 19. века започела фаза директне колонијалне управе. Велика пространства Западне Африке су била тврд орах за европске колонизаторе, те их је било немогуће одржати. Колонијална управа почела се урушавати сама од себе. Дођите и сазнајте занимљиве чињенице и тумачења европске колонизације и деколонизације Западне Африке.

 

Ноћ музеја 2019. у МАУ

Више информација о Ноћи музеја 2019: www.nocmuzeja.rs

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network