МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Мини-курсеви за средњошколце

 

„ПРЕВИШЕ ПРИЧЕ НЕЋЕ НАПУНИТИ ЋУП – креативне радионице керамике и изложба радова“

Бесплатан програм МАУ за средњошколце одржан током ПРОЛЕЋНОГ РАСПУСТА 2019.

„ПРЕВИШЕ ПРИЧЕ НЕЋЕ НАПУНИТИ ЋУП – креативне радионице керамике и изложба радова“Бесплатан програм под називом „Превише приче неће напунити ћуп – креативне радионице керамике и изложба радова“ одржан током пролећног распуста 2019. године био је осми у серији програма МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“.

За назив је изабрана сомалијска изрека „Превише приче неће напунити ћуп“, као наговештај атмосфере и циљева које смо у Музеју желели да постигнемо редовним приређивањем програма за ученике средњих и завршних разреда основних школа током школских распуста: да се подстакне изражавање и отворе разни разговори када се учесници нађу на новом месту и у новом друштву, окупљени око (не)свакидашњих тема и интересовања као што су културна значења и уметничке технике, али и да учесници буду опредељени и одлучни да овладају новим знањима и вештинама које им преносе ментори програма и, на крају, да изложе своје дела које су створили – као што су то ћупови и посуде инспирисани традиционалном афричком керамиком. Свако дело настало на креативним радионицама представља лични израз и постигнуће и, уједно, допринос заједничком резултату и успеху који се приказује на завршној изложби радова свих учесника.

У оквиру програма „Превише приче неће напунити ћуп – креативне радионице керамике“ средњошколцима су на уводном предавању представљени примери обликовања и начина декорације традиционалне афричке керамике, као и обичаји везани за израду и употребу ћупова и других врста предмета. Уследио је практичан рад на мини-курсу израде посуда по узору на традиционалну афричку керамику од 29. априла до 3. маја, када су, уз менторство предавача Милице Јосимов, средњошколци имали прилику да самостално обликују и скулпторално украсе своје дело. Полазници су у две групе, у континуитету од пет радних дана (од понедељка до петка) у четворочасовним терминима (од 10 до 14 или од 14 до 18 ч.) овладавали технологијом израде, украшавања, глачања и бојења предмета од глине, који су затим испечени у керамичкој пећи и припремљени за излагање. Завршне активности овог програма одвијале су се 4. и 5. маја, када су учесници радионица уз помоћ кустоса креирали изложбу радова. Свечано отварање изложбе, додела потврда и награда за најуспешније радове одржани су 5. маја у 14 часова. Изабрана су три најбоља, равноправна рада, а аутори су Јана Јовановић, Ана Илић и Иван Илић.

Програм за средњошколце „Превише приче неће напунити ћуп – креативне радионице керамике и изложба радова“ одржан током пролећног распуста 2019. године реализовале су Милица Јосимов, вајар / конзерватор, Марија Милош, виши кустос, и Милица Наумов, кустос.

Град Београд – Секретаријат за спорт и омладину, допринео је и у значајној мери помогао реализацији програма обезбеђивањем неопходних средстава за финансирање.

„Превише приче неће напунити ћуп – креативне радионице керамике и изложба радова“,
пролећни распуст 2019. у МАУ

Сазнајте више о бесплатним програмима МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ који се одржавају током школских распуста.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.