МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

ЕГИПТОЛОГИЈА У МАУ СЕ НАСТАВЉА...

КУРС: УВОД У МАТЕРИЈАЛНУ КУЛТУРУ ДРЕВНОГ ЕГИПТА

Египтологија у МАУТрајање курса: 11. мај – 13. јул 2019.

Курс води Ненад Марковић, докторанд на Чешком институту за египтологију

Материјална култура представља сведочанство о једној култури кроз предмете и архитектуру која је сачувана у мањем или већем обиму до данас. Истраживање материјалне културе древног Египта, једне од најдуговечнијих светских цивилизација, подједнако је важно колико и читање и тумачење египатских текстова, јер нам овакав приступ пружа потпунију слику прошлости. Стога, разумевање најразличитијих питања везаних за древни Египат, која још увек муче савременог човека изузетно је повезано са египатским предметима, односно, материјалном културом. Изучавати староегипатску материјалну културу истовремено значи и проучавати облике, начине употребе, материјал, технологију, оригинални контекст, економску и духовну вредност, али и симболику, потенцијална значења, иконографију, друштвено-политичке односе које ти предмети рефлектују, време у којем се појављују и нестају.

Основна идеја курса је да полазницима приближи разноврсност и значај предмета које су користили стари Египћани, од фараона и њихове свите до обичнијих људи, кроз предавања праћена текстуалним, аудио-визуелним и интерактивним материјалима на пажљиво одабраним примерима. По први пут у оквиру египтологије у МАУ, полазницима ће бити омогућена и практична настава која ће обухватити оригиналне староегипатске предмете из музејских збирки широм Србије, а који ће истовремено бити део привремене изложбе Под лупом: стари Египат у музејским збиркама Србије. Наиме, поменута изложба представља први покушај да се у једном простору обједине сви доступни староегипатски предмети који се чувају на територији Републике Србије, а у циљу упознавања шире и стручне јавности са овим својеврсним благом.

nenad markovic tНенад Марковић дипломирао је историју на Филозофском факултету у Београду, а тренутно је докторанд на Чешком институту за египтологију Карловог универзитета у Прагу.

Одржао је бројна предавања по позиву широм Европе и објавио радове у престижним научним издањима, добитник је неколико међународних награда, део је археолошког тима који ископава у Абусиру код Каира и спровео је истраживања у најзначајнијим светским музејима.

Његова научна интересовања усмерена су ка интелектуалној и културној историји древног Египта и Блиског истока, са посебним занимањем за доба првог миленијума пре н.е, грчко-римски Египат, епиграфику, папирологију, перцепцију и рецепцију Египта.

 

 

ОПШТИ ПОДАЦИ О УЧЕШЋУ:

  • Право пријаве имају сви заинтересовани за ову тему, без обзира на претходна знања или искуство;
  • Курс је осмишљен за узраст 16 година и навише;
  • Курс се одржава суботом у термину од 14 до 16 часова, од 11. маја до 13. јула 2019. године, у кабинету на првом спрату Музеја;
  • Цена курса: 8000 динара (за 10 двочаса);
  • По завршетку програма учесници добијају потврду о учешћу у курсу;
  • Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., 011/2651-654

Број учесника је ограничен, и стога је неопходно послати пријаву са следећим подацима:

  • Име и презиме
  • Година рођења
  • Контакт телефон и имејл адреса
  • Како сте сазнали за овај курс?

Пријаве можете слати на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. до 5. маја у поноћ.

Упис је неопходно обавити између 8. и 11. маја.

План и програм рада:

11.05.
Древни Египат: географија, хронологија, историја

18.05.
Древни Египат: концепти и методи

25.05.
Храм и палата: краљ, богови, култови, религијска пракса

01.06.
Гробнице: типологија, архитектура, садржај

08.06.
Амулети: религија и магија

15.06.
Скулптура: типологија, материјали, значење

22.06.
Предмети свакодневног живота

29.06.
Отворени час на Афро фестивалу

06.07.
Практична настава

13.07.
Завршна разматрања

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network