Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

EGIPTOLOGIJA U MAU SE NASTAVLJA...

KURS: UVOD U MATERIJALNU KULTURU DREVNOG EGIPTA

Egiptologija u MAUTrajanje kursa: 11. maj – 13. jul 2019.

Kurs vodi Nenad Marković, doktorand na Češkom institutu za egiptologiju

Materijalna kultura predstavlja svedočanstvo o jednoj kulturi kroz predmete i arhitekturu koja je sačuvana u manjem ili većem obimu do danas. Istraživanje materijalne kulture drevnog Egipta, jedne od najdugovečnijih svetskih civilizacija, podjednako je važno koliko i čitanje i tumačenje egipatskih tekstova, jer nam ovakav pristup pruža potpuniju sliku prošlosti. Stoga, razumevanje najrazličitijih pitanja vezanih za drevni Egipat, koja još uvek muče savremenog čoveka izuzetno je povezano sa egipatskim predmetima, odnosno, materijalnom kulturom. Izučavati staroegipatsku materijalnu kulturu istovremeno znači i proučavati oblike, načine upotrebe, materijal, tehnologiju, originalni kontekst, ekonomsku i duhovnu vrednost, ali i simboliku, potencijalna značenja, ikonografiju, društveno-političke odnose koje ti predmeti reflektuju, vreme u kojem se pojavljuju i nestaju.

Osnovna ideja kursa je da polaznicima približi raznovrsnost i značaj predmeta koje su koristili stari Egipćani, od faraona i njihove svite do običnijih ljudi, kroz predavanja praćena tekstualnim, audio-vizuelnim i interaktivnim materijalima na pažljivo odabranim primerima. Po prvi put u okviru egiptologije u MAU, polaznicima će biti omogućena i praktična nastava koja će obuhvatiti originalne staroegipatske predmete iz muzejskih zbirki širom Srbije, a koji će istovremeno biti deo privremene izložbe Pod lupom: stari Egipat u muzejskim zbirkama Srbije. Naime, pomenuta izložba predstavlja prvi pokušaj da se u jednom prostoru objedine svi dostupni staroegipatski predmeti koji se čuvaju na teritoriji Republike Srbije, a u cilju upoznavanja šire i stručne javnosti sa ovim svojevrsnim blagom.

nenad markovic tNenad Marković diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a trenutno je doktorand na Češkom institutu za egiptologiju Karlovog univerziteta u Pragu.

Održao je brojna predavanja po pozivu širom Evrope i objavio radove u prestižnim naučnim izdanjima, dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, deo je arheološkog tima koji iskopava u Abusiru kod Kaira i sproveo je istraživanja u najznačajnijim svetskim muzejima.

Njegova naučna interesovanja usmerena su ka intelektualnoj i kulturnoj istoriji drevnog Egipta i Bliskog istoka, sa posebnim zanimanjem za doba prvog milenijuma pre n.e, grčko-rimski Egipat, epigrafiku, papirologiju, percepciju i recepciju Egipta.

 

 

 

OPŠTI PODACI O UČEŠĆU:

  • Pravo prijave imaju svi zainteresovani za ovu temu, bez obzira na prethodna znanja ili iskustvo;
  • Kurs je osmišljen za uzrast 16 godina i naviše;
  • Kurs se održava subotom u terminu od 14 do 16 časova, od 11. maja do 13. jula 2019. godine, u kabinetu na prvom spratu Muzeja;
  • Cena kursa: 8000 dinara (za 10 dvočasa);
  • Po završetku programa učesnici dobijaju potvrdu o učešću u kursu;
  • Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., 011/2651-654

Broj učesnika je ograničen, i stoga je neophodno poslati prijavu sa sledećim podacima:

  • Ime i prezime
  • Godina rođenja
  • Kontakt telefon i imejl adresa
  • Kako ste saznali za ovaj kurs?

Prijave možete slati na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do 5. maja u ponoć.

Upis je neophodno obaviti između 8. i 11. maja.

Plan i program rada:

11.05.
Drevni Egipat: geografija, hronologija, istorija

18.05.
Drevni Egipat: koncepti i metodi

25.05.
Hram i palata: kralj, bogovi, kultovi, religijska praksa

01.06.
Grobnice: tipologija, arhitektura, sadržaj

08.06.
Amuleti: religija i magija

15.06.
Skulptura: tipologija, materijali, značenje

22.06.
Predmeti svakodnevnog života

29.06.
Otvoreni čas na Afro festivalu

06.07.
Praktična nastava

13.07.
Završna razmatranja

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network