Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Posebni programi

Nedelja u MAU

Program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 13 časova i podrazumeva paralelne programe KUSTOSKIH VOĐENJA (za odrasle) kroz muzejske postavke i RADIONICE ZA DECU (uzrasta 4-12 godina). Nije potrebno prijavljivanje unapred.

Pojedinačna karta (za svakog posetioca) iznosi: 200 dinara

 

Kustosko vođenje kroz tematsku izložbu

„Kultura lova – donso u tradiciji Bamana“

održava se svake nedelje u martu 2020, sa početkom u 11 č.

Lovačka kapaIzložba „Kultura lova – donso u tradiciji Bamana“ predstavlja organizaciju, etiku, verovanja i poseban status lovaca u društvu na osnovu izbora predmeta koje su sakupili dr Zdravko Pečar i Veda Zagorac u Maliju i drugim zemljama zapadne Afrike tokom šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Zbirka lovačkih predmeta Zdravka Pečara predstavlja posebnu celinu u okvirima kolekcije Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.

Donso je tradicionalni naziv za lovca u kulturi naroda Bamana, pojam koji je podrazumevao veliko znanje pojedinca o prirodnoj sredini, njenoj flori i fauni, kao i izuzetnu izdržljivost, hrabrost i veštinu u lovu. Zvanje donso stekao je i sam Pečar tokom svog boravka u Maliju, nakon višegodišnjeg učenja od bamanskih lovaca i mnogih iskustava u lovu koja je sa njima stekao. Poseban deo izložbe čini video-snimak sa proslave njegove inicijacije u u bamansko lovačko bratstvo.

Na izložbi su prikazani brojni elementi lovačke kulture naroda Bamana: odevni predmeti (bogolan tkanine, tradicionalne košulje, panatalone i kape, sa raznim amuletima), lovačka oprema koja uključuje puške kremenjače, koplja, strele, bodeže (i dr.), kao i muzički instrument kora – uz čije zvuke su muzičari i pripovedači grioti pevali o lovačkim podvizima. Poseban deo izložbe čine lovački trofeji Zdravka Pečara, među kojima su bibal, koba i druge vrste antilopa, savanski bivo, vepar, pangolin i lav, kao i dokumentarne fotografije koje svedoče o zvanju donsoa koje je Pečar dobio od bamanskih lovaca u Maliju.

Kroz izložbu vodi: Milica Josimov, kustos izložbe / Dragan Mišković, kustos

 

Kreativna radionica za decu

„Slikovite priče iz sveta životinja: ajkula, tigar, slonče i drugi junaci“

održava se u nedelju, 1. i 8. marta 2020, sa početkom u 11 č.

Za novu temu dečjih kreativnih radionica u okviru programa „Nedelja u MAU“ izabrali smo niz neverovatnih priča u kojima glavne uloge imaju gromoglasna ovca, nezahvalni krokodil, tvrdoglavo slonče, prevrtljiva ajkula i druge, vrlo zanimljive životinje. Nakon što ispričamo priče, učesnici radionice izabraće svog omiljenog junaka stvoriti sliku, kao crtež ili kolaž, kombinujući boje i oblike, deliće kartona, papira i drugih materijala. Zatim će deca imati priliku da „daju glas” nekom od svojih omiljenih junaka, tako što će na mini-pozornici dočarati i ispričati – šta se to u pričama zbiva. Ne propustite da upoznate jogunaste, druželjubive i razne druge životinje iz uzbudljivih dečjih priča iz Nigerije, Gane i drugih zemalja Afrike i sveta.

U nedeljnom terminu od 11 do 13 časova, kreativne radionice za decu održavaju se u ‘mini-ateljeu’ na prvom spratu Muzeja; istovremeno za omladinu i sve odrasle posetioce odvija se kustosko vođenje kroz muzejsku izložbu „Kultura lova – donso u tradiciji Bamana” u maloj galeriji u prizemlju Muzeja.

 

*Cena karte za programe „Nedelja u MAU“ (11-13 č): 200 dinara (svi uzrasti).

** Za programe “Nedelja u MAU” nije potrebno prijavljivanje.

*** Mole se roditelji i staratelji da dođu na vreme kako bi deca u celosti ispratila jasno struktuiran i pripremljen program, i maksimalno iskoristila vreme za kreativan rad u Muzeju.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.