Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Posebni programi

Nedelja u MAU

Javna vođenja za odrasle i kreativne radionice za decu

Program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 12.30 časova i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativnih radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina.

Tokom marta i aprila biće organizovana autorska i stručna vođenja za odrasle posetioce kroz izložbu Lane Vasiljević i Marije Ćalić „Otisak vremena”, dok će za decu biti priređena kreativna radionica za decu „Scenografija mog putovanja“.

Prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Cena ulaznice: 300 dinara

 


 

Autorska i stručna vođenja kroz tematsku izložbu

„OTISAK VREMENA”

Nedelja, 31. mart, 7, 14. i 21. april 2024, u 11 časova

Otisak vremenaIzložba Lane Vasiljević i Marije Ćalić

Kustoskinja izložbe: Milica Josimov

Izložba „Otisak vremena“ u Muzeju afričke umetnosti predstavlja odabrane radove dve savremene umetnice – Lane Vasiljević i Marije Ćalić. Kroz intenzivne procese istraživanja, introspekcije i preispitivanja sopstvenih sećanja na Afriku, umetnice stvaraju intimne, lične otiske u formi prezentovanih radova. Imajući u vidu da važan aspekt rada Muzeja afričke umetnosti čini naklonjenost savremenoj umetničkoj praksi – kako umetnika s afričkog kontinenta, tako i domaćih umetnika koji svojim radovima referišu na temu Afrike – ova izložba još jedna je u nizu onih kojima se muzejski prostor otvara za promišljanja i dijaloge ovdašnjih autora s „prostorima” afričkog kontinenta.

Izložba je zasnovana na istraživanju arhiva, odnosno sećanja koja su i lična i institucionalna. Dva potpuno različita izraza i pristupa dveju umetnica vezuje jedna zajednička nit – dok jedna od njih kreće od muzejskog arhiva kao osnove za svoje stvaralaštvo, druga se u radu oslanja na porodičnu arhivu i korpus sećanja koja iz nje izviru. Umetnice kroz svoj rad iskazuju dodir i u konačnosti stvoren otisak koji nastaje u susretu njih samih s javnim odnosno privatnim beleženjem prošlosti, tako što nas kroz introspekciju i rekomponovanje uvode u sopstvenu realnost iznedrenu ovim postupcima. Taj novonastali otisak predstavlja „završni sloj” procesa stvaranja i bilo da se oslanja na zvanične ili porodične istorije poprima vrlo lični pečat.

I u jednom i u drugom opusu, autorke nas kao posmatrače pozivaju da pomeramo uglove gledanja, da ulazimo/izlazimo iz različitih okvira i nametnutih „ramova”, te da u tom procesu saučestvovanja stvorimo sopstvene utiske i otiske.

 


 

Kreativna radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina

„SCENOGRAFIJA MOG PUTOVANJA“

Nedelja, 31. mart, 7, 14. i 21. april 2024, u 11 časova

Nedelja u MAU - Scenografija mog putovanjaGlavni nosioci naših sećanja su predmeti i fotografije – sem što nas vraćaju u prošlost, oni nam omogućavaju da ponovo proživimo naša prethodna putovanja i važne događaje, ali i da doživimo deliće dragocenih iskustava naših prijatelja, roditelja, baka i deka. Na kreativnoj radionici deca će se upoznati sa tim kako kombinovanjem i kompozicijom crteža i kolaža u jedinstvenu celinu mogu da osmisle scenografiju koja će predstaviti njihova stvarna ili izmaštana putovanja u Afriku. Nakon izrade slikovite scenografije sačinjene od delova kartona, raznobojnih papira, novina, vunice i drugih dodataka, u razgovoru sa kustosom i drugom decom, učesnici će predstavljati nastale radove, a njihovi lični utisci ili porodične uspomene ostaće trajno utisnuti u naše zajedničko pamćenje.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.