Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

МИНИ-КУРСЕВИ за средњошколце

 

„АФРИКА КРОЗ СИМБОЛЕ – креативна радионица графике и изложба радова“

Бесплатан програм МАУ за средњошколце одржан током ЛЕТЊЕГ РАСПУСТА 2016.

„АФРИКА КРОЗ СИМБОЛЕ – креативна радионица графике и изложба радова“Програм „Африка кроз симболе – креативна радионоца графике и изложба радова“ одржан је бесплатно у време летњег школског распуста 2016. године као други циклус у серији програма МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“.

У летњим месецима 2016. године, програм „Африка кроз симболе – креативна радионица графике и изложба радова“ похађали су ученици узраста од 13 до 19 година из бројних београских школа који су изабрали један или више од три понуђена термина (пет дана по четири сата активности у периоду од 20. до 24. јуна, од 4. до 15. јула и/или од 22. до 27. августа, од 10 до 14 ч.), а полазници све три групе учествовали су у организацији и реализацији заједничке изложбе радова (28. и 29. августа) у Музеју афричке уметности. Програм се састојао из теоретског и практичног дела, а обухватио је овладавање знањем о адинкра симболима и вештином израде плошног отиска, упознавање са различитим примерима и примену симболизма ликовних елемената, као и са фазама припреме и реализације изложбе радова који су остварени на радионици.

Полазници овог програма су се на уводном предавању кустоса Марије Личине упознали са облицима и значењима адинкра симбола карактеристичним за Ашантије и културу Гане, са посебним освртом на традиционалну израду ових симобола у виду печата и њихову примену за дезенирање тканина техником отиска, коју су у свом практичном раду и применили. На интензивном петодневном курсу предавача Милице Јосимов, вајара, полазници су имали прилику да самостално израде симболе техником линореза, након чега су добијене форме отискивали на папиру и тканинама користећи графичку пресу. По завршетку радионица које су одржане за три групе средњошколаца, сви полазници програма „Африка кроз симболе – креативна радионица графике и изложба радова“ учествовали су у припреми изложбене поставке (постављање кубуса, постамената, намештање и качење радова на панеле и др.). Изложба радова „Африка кроз симболе“, креираних у оквиру програма за средњошколце на летњем распусту 2016. године, свечано је отворена 28. августа у 14 часова, а том приликом су додељене потврде свим учесницима програма и награђена су три аутора најуспешнијих радова: Маша Терзовић, Милица Миладиновић и Марија Милекић.

Програм „Африка кроз симболе – креативна радиница графике и изложба радова“ током летњег распуста 2016. године организовале су и водиле Милица Јосимов, вајар, Марија Личина, кустос, и Милица Наумов, кустос.

Град Београд – Секретаријат за спорт и омладину, допринео је и у значајној мери помогао реализацији програма обезбеђивањем неопходних средстава за финансирање.

„Африка кроз симболе – креативна радионоца графике и изложба радова“,
летњи распуст 2016. у МАУ

Сазнајте више о бесплатним програмима МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ који се одржавају током школских распуста.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.