Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

МИНИ-КУРСЕВИ за средњошколце

 

КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ И ИЗЛОЖБА РАДОВА ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ: керамика, графика, сликање, шивење, израда накита од перлица и конца...

Програм се организује БЕСПЛАТНО ТОКОМ ШКОЛСКИХ РАСПУСТА, обухвата мини-курс одређене уметничке технике и изложбу радова.

МАУ за средњошколце на распустуОд 2016. године Музеј афричке уметности (МАУ) организује током школских распуста бесплатан програм за ученике средњих школа који обухвата КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ у трајању од пет дана и завршну ИЗЛОЖБУ РАДОВА. Овај програм МАУ осмишљен је као интензиван мини-курс на којем средњошколци, у своје слободно време на распусту, имају прилику да се баве креативним активностима, да покажу и стекну вештине и знања о техникама ликовне и примењене уметности, и заната, који су карактеристични и за традиционално и за савремено стваралаштво (керамика, графика, сликање, шивење, израда накита од перлица и конца...), као и да упознају симболизам, значења и колорит различитих ликовних мотива у афричким културама. У завршном делу програма, полазници упознају процес припреме изложбе и учествују у креирању поставке, а последњег дана програма одржава се свечано отварање изложбе радова насталих на креативним радионицама, додела потврда о учешћу и награда ауторима најбољих радова.

Уз подршку ментора/ уметника и кустоса, полазници сваког циклуса програма „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ током школских распуста стичу практична и теоријска знања о једној или више техника примењене уметности, о различитим темама из афричког стваралаштва, упознају значај изабраних предмета из збирки Музеја афричке уметности и заједнички учествују у организацији и постављању завршне изложбе радова.

Град Београд – Секретаријат за спорт и омладину, доприноси и у значајној мери помаже реализацији програма МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ обезбеђивањем неопходних средстава за финансирање.

Програме „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ који се одржавају током школских распуста осмислиле су и воде Милица Јосимов, вајар / конзерватор, и Марија Милош, виши кустос.

Позив за пријаву полазника на нови циклус бесплатног програма МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ објављује се месец дана пре почетка школског распуста. Посетите нашу рубрику Вести и догађаји и сазнајте да ли је у току пријављивање за учешће у овом програму.

 

За све вас који сте ученици средњих школа, настављамо да организујемо и припремамо нове циклусе тема и активности програма „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ у Музеју афричке уметности са циљем да створимо могућност да у слободно време током распуста будете у покрету, посвећени себи, својим новим или постојећим интересовањима, да упознате културе велике Африке, опробате се и изразите у уметничким техникама, да будете део амбијента у којем се интерактивно, кроз сусрете, размене знања и мишљења – нешто добро ствара.

До данас када пишемо овај текст (јул 2019), организовано је већ девет циклуса програма „Креативне радионице и изложба радова“ за средњошколце током летњих, зимских и пролећних школских распуста, на којима је учествовало 25 група односно приближно 500 ученика из бројних средњих школа у Београду.

 

КАКО УЧЕСТВОВАТИ?

За учешће у програму МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ за који је у датом тренутку отворен позив за полазнике, потребно је да се заинтересовани средњошколци, као и ученици 7. и 8. разреда основне школе, пријаве слањем имејла на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са следећим подацима: име, презиме, година рођења, контакт телефон и одређени термин који сте избарали (најчешће се током једног распуста организује 2 или више циклуса који се разликују по датумима или преподневним/ поподневним сменама). Број учесника на овим програмима је ограничен и зато је потребно да пратите обавештења о новим циклусима и своје пријаве пошаљете на време.

КАДА СЕ НАЈАВЉУЈУ НАРЕДНИ ТЕРМИНИ?

Сваке године, неколико седмица пре почетка зимског, летњег и/или пролећног распуста, Музеј афричке уметности најављује нови циклус бесплатних програма „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“, са одређеном темом, уметничком техником (керамика, графика, сликање, шивење, израда накита...) и дефинисаним терминима одржавања мини-курса и завршне изложбе. Позиви за учешће се објављују на веб-сајту и Фејсбук страници МАУ, најаве програма преносе различити информативни медији, а београдским школама најаве се достављају имејлом и постављају се плакати како бу ученици били информисани о могућности похађања овог програма у МАУ у време трајања школских распуста.

КОЛИКО ТРАЈЕ И ШТА СЕ РАДИ?

У оквиру сваког циклуса програма „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ током школских распуста заступљен је теоретски и практични део, као и упознавање предмета из збирки Музеја афричке уметности. Креативне радионице осмишљене су у виду мини-курса који траје 5 радних дана у континуитету (по четири сата), а завршни део програма одвија се у данима викенда крајем одређеног школског распуста и обухвата припрему изложбене поставке и свечано отварање изложбе радова које су полазници креирали на креативним радионицама, доделу потврда и награда.

Полазници програма се на уводном предавању кустоса упознају са темом о одређеном сегменту афричког стваралаштва и уз подршку ментора овладавају уметничком техником и материјалима који се примењују на различитим циклусима радионица (Традиционална афричка керамика / обликовање и украшавање глине; Симболи Адинкра / графички отисак у линорезу; Мотиви на тканинама Фона / украшавање тканина нашивањем и везом; Филафани тканине / сликање на платну; Афрички накит / наруквице и огрлице од конца и перли инспирисане дезенима Масаија и Ндебелеа... ). Практични рад полазника обухвата креативан процес који започиње израдом скице или цртежа, следи примена различитих поступака у обради материјала и уметничких техника израде и, као резултат - ликовни рад, декоративан или употребни предмет у складу с темом програма (посуда или фигура од глине; графички отисак на мајици, марами ...; торба украшена пришивачима од текстила; слика на платну; наруквица и огрлица од перли и конца).

Завршни део програма односи се на припрему и поставку изложбе радова коју учесници креирају заједно са кустосима Музеја, у сусрет свечаном отварању изложбе када се свим учесницима додељују потврде о похађању програма, док се ауторима најбољих радова додељују признања и награде. Након завршетка програма учесници ће своје радове понети кући.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО СУ ПРОТЕКЛИ РАСПУСТИ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ У МАУ У ПРЕТХОДНОМ ПЕРИОДУ ...

 

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.