МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Мини-курсеви за средњошколце

 

„СИМБОЛИ У АФРИЧКОЈ УМЕТНОСТИ – креативне радионице и изложба радова“

Бесплатан програм МАУ за средњошколце одржан током ЗИМСКОГ РАСПУСТА 2018.

„СИМБОЛИ У АФРИЧКОЈ УМЕТНОСТИ – креативне радионице и изложба радова“Програм „Симболи у афричкој уметности – креативне радионице и изложба радова“ приређен је бесплатно у време зимског школског распуста 2018. године као пети циклус у серији програма МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“.

Програм „Симболи у афричкој уметности – креативне радионице и изложба радова“ је одржан за две групе полазника у периоду од 5. до 11. фебруара 2018. У континуитету од 5 радних дана (од понедељка до петка) у трочасовним терминима (10-13 ч. и/или 14-17 ч.), уз уводно предавање о афричким симболима, полазници су кроз практични рад овладали техникама израде и украшавања керамичких предмета, као и линореза и графичког отиска. Средњошколци који су се пријавили за учешће на овом програму МАУ имали су прилику да упознају стилске одлике предмета од керамике Бамана из Малија, односно адинкра печате и мотиве на тканинама Ашантија из Гане, који се чувају у збиркама Музеја афричке уметности, као примере који су богати симболичким значењима. У културној традицији Бамана, керамички ћупови и посуде украшени мотивима људи и животиња коришћени су у ритуалним активностима заједнице везаним за култове плодности и поштовање предака, док су адинкра симболи Ашантија одражавају друштвене вредности као што су мудрост, заједнишво, храброст, праведност.

Полазници обе групе су 10. фебруара заједно са кустосима радили на припремању изложбе радова насталих на креативним радионицама керамике и графике „Симболи у афричкој уметности“, која је наредног дана свечано отворена. На изложби је приказан цео процес рада, од настанка скица, преко овладавања техникама моделовања глине, енгобирања и глачања посуда, резбарења различитих мотива у линолеуму, до отисака на папиру и тканинама. Свим полазницима програма „Симболи у афричкој уметности – креативне радионице и изложба радова“ додељене су потврде о учешћу и додељене су награде за три најбоља, равноправна рада, чији су аутори Матеа Милинковић, Јана Јовановић и Бојана Ристић.

Програм „Симболи у афричкој уметности – креативне радионице и изложба радова“ одража током зимског распуста 2018. реализовале су Милица Јосимов, вајарка /  конзерваторка, Марија Милош, виша кустоскиња, Милица Наумов, кустоскиња, и Ана Кнежевић, кустоскиња.

„Симболи у афричкој уметности – креативне радионице и изложба радова“,
зимски распуст 2018. у МАУ

Сазнајте више о бесплатним програмима МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ који се одржавају током школских распуста.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.