Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

ИБЕЂИ - ДВА ПУТА РОЂЕНИ

Скулптуре близанаца народа Јоруба из збирке Павлић

29. децембар 2015 - 19. јун 2016.

Кустос изложбе/дизајн поставке:

Александра Продановић Бојовић

Каталог изложбе

ibedji katalog naslovna fi

Тизер за изложбу

Фотографије: Влада Поповић, Angelo Micheli, David Howard (Tribal Art Gallery), Anthony Hart Fisher, Фото архив Музеја

Аутор интервјуа: Александра Продановић Бојовић

Видео материјал: Aaron Carter-Cohn, Александар Маричић

Пријатељ изложбе

О изложби:

Музеј афричке уметности представља тему близанаца у афричкој уметности и култури изложбом фигура близанаца народа Јоруба из уметничке збирке породице Павлић. Ове скулптуре припадају култу поштовања близанаца народа Јоруба, који има највећу стопу рађања близанаца на свету. На овој мултимедијалној изложби посетиоци могу да сазнају више о веровањима и обичајима народа Јоруба везаним за близанце, уз похвалну песму за близанце и интервју са свештеником народне Јоруба религије о значају близанаца за овај народ.

Прочитајте говоре Њ.Е. г. Харолда Аугустуса Кокоа, амбасадора Нигерије, и др Сенке Ковач, редовног професора Филозофског факултета, Универзитета у Београду, са отварања изложбе “Ибеђи – два пута рођени”.

На афричком континенту рађа се натпросечно велики број близанаца у односу на друге делове света. Највећу стопу рађања близанаца на свету има народ Јоруба који живи на југозападу Нигерије. Народ Јоруба, као и друге афричке културе, приписује близанцима натприродно порекло и посебну духовну моћ. Према њиховим веровањима, свака особа има на небу свог двојника. Близанци су деца која се рађају заједно са својим небеским паром. Назив за близанце на јоруба језику гласи ибеђи или у преводу „два пута рођени“, што је уједно и име божанства које их штити. Близанци се сматрају божјим благословима који доносе срећу својој породици, ако се о њима води рачуна и ако су поштовани. На тим веровањима заснован је култ посвећен близанцима.

Антропоморфне дрвене скулптуре, ере ибеђи, прављене су у случају смрти близанаца, што је био чест случај у традиционалним заједницама, пре појаве савремене медицине. Фигуре су родитељима служиле као замена за дете, као утеха, као “посуда” у којој је боравила његова душа. Водећи рачуна о фигури као о живом бићу, породица је исказивала љубав и нежност према прерано умрлом детету. Скулптура је “учествовала” у бројним ритуалима и церемонијама посвећеним близанцима и богу Ибеђију. Веровало се да скулптура штити породицу, посебно децу, од болести и смрти.

Разноликост, уметничка, али и емотивна вредност скулптура близанаца народа Јоруба привукле су интересовање бројних светских колекционара афричке уметности. Данас оне красе музејске и галеријске збирке широм света.

 

Савремено доба довело је до ишчезавања близаначких ритуала, али трагови старијих веровања и даље постоје. Обриси култа препознају се у специјалним “небеским” именима близанаца, похвалним песмама које им се посвећују, и у радости са којом се дочекује рођење ових крхких “дуплих божанстава”.

Сачуване скулптуре пружају увид у једну изванредну ритуално-уметничку праксу, чије вредности су уписане у културу и сећање народа Јоруба. Фигуре близанаца, које са изузетним задовољством приказујемо на овој изложби, прикупљане су крајем 1970-тих година у Нигерији, са стрпљењем и посвећеношћу који сведоче о колекционарској страсти и уметничком осећају њихових власника и чувара, Љиљане и Бориса Павлића.

Изложба такође приказује црно-беле фотографије – дупле портрете из западне Африке, који илуструју очување веровања и представа о близанцима транспонованих у нови медиј – медиј фотографије. Фотографије су добијене љубазношћу француског историчара афричке уметности и кустоса, Анђела Микелија, који се бавио истраживањем теме близанаца и фотографија у Африци.

Посетиоци могу да сазнају више о веровањима и обичајима народа Јоруба везаним за близанце, уз мултимедијалне садржаје као што су похвална песма за близанце и интервју са свештеником народне Јоруба религије о значају близанаца у овом народу.

Уз изложбу организују се тематске ликовне радионице за децу предшколског и школског узраста (видети Календар догађаја).

Прочитајте говоре Њ.Е. г. Харолда Аугустуса Кокоа, амбасадора Нигерије, и др Сенке Ковач, редовног професора Филозофског факултета, Универзитета у Београду, са отварања изложбе “Ибеђи – два пута рођени”.

Отварање изложбе "Ибеђи - два пута рођени" (29. децембар 2015. г.)

Изложба је реализована под покровитељством Скупштине града Београда и Секретаријата за културу.

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.