Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

МИНИ-КУРСЕВИ за средњошколце

 

„ПРЕВИШЕ ПРИЧЕ НЕЋЕ НАПУНИТИ ЋУП – креативне радионице керамике и изложба радова“

Бесплатан програм МАУ за средњошколце одржан током ЗИМСКОГ РАСПУСТА 2016.

„ПРЕВИШЕ ПРИЧЕ НЕЋЕ НАПУНИТИ ЋУП – креативне радионице керамике и изложба радова“Одржан бесплатно у време зимског распуста 2016. године, „Превише приче неће напунити ћуп – креативне радионице керамике и изложба радова“ био је први у серији програма МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“.

За назив је изабрана сомалијска изрека „Превише приче неће напунити ћуп“ као наговештај атмосфере и циљева које смо у Музеју желели да постигнемо приређивањем овог програма за средњошколце: да се подстакне изражавање и развија разговор када се, као учесници програма, млади нађу на новом месту и у новом друштву, окупљени око (не)свакидашњих тема и интересовања као што су културна значења и уметничке технике, али и да учесници буду опредељени и одлучни да овладају новим знањима и вештинама које им преносе ментори програма и, на крају, да покажу своје дело које су створили – ћупове и посуде инспирисане традиционалном афричком керамиком. Свако дело настало на креативним радионицама представља лични израз и постигнуће и, уједно, представља допринос заједничком резултату и успеху који се приказује на завршној изложби радова свих учесника.

Од 1. до 14. фебруара, у периоду зимског распуста 2016, програм за средњошколце „Превише приче неће напунити ћуп – креативне радионице керамике“ одржан је у просторијама Музеја афричке уметности где су заинтересовани похађали мини-курс израде посуда по узору на традиционалну афричку керамику. Свака група полазника радионица је у континуитету од пет радних дана (од понедељка до петка) у трочасовним терминима (по избору, од 10 до 13 ч. или од 14 до 17 ч.) овладавала технологијом израде, украшавања, глачања и бојења предмета од глине, који су затим испечени у керамичкој пећи и припремљени за излагање. Завршни део програма остављен је за два последња дана распуста – суботу и недељу, када су учесници уз помоћ кустоса креирали изложбу. Свечано отварање изложбе, додела потврда и награда за најуспешније радове одржана је 14. фебруара у 14 часова. Изабрано је пет најбољих, равноправних радова, а аутори су: Ана Марковић, Ангелина Бартула, Ирена Павловић, Никола Радовић и Тијана Цекић.

Најаве Музеја афричке уметности да ће за средњошколце у време зимског распуста 2016. године бити организован програм „Превише приче неће напунити ћуп – креативне радионице керамике и изложба радова“, београдским ученицима пренеле су многе школе, као и бројни ТВ, радио и интернет медији који су прилозима пропратили и активности током трајања креативних радионица, отварање изложбе и доделу награда.

Програм МАУ „Превише приче неће напунити ћуп – креативне радионице керамике и изложба радова“ у данима зимског распуста 2016. године је био организован у 4 термина за 4 групе, а учествовало приближно 100 средњошколаца и ученика завршних разреда основне школе. Број учесника је био ограничен по групи, а број послатих пријава за учешће показао је да је заинтересованих ученика за похађање програма било далеко више од предвиђених места у групама. Изузетно велико интересовање за овај нови програм који смо осмислили у Музеју афричке уметности био је за све нас не само лепо искуство и вредан резултат, већ и важан показатељ да је потребно наставити настојања и обезбедити услове да се бесплатан програм „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ одржи и даље развија у будућности.

Програм за средњошколце „Превише приче неће напунити ћуп – креативне радионице керамике и изложба радова“ током зимског распуста 2016. године организовале су и водиле Милица Јосимов, вајар, Марија Личина, кустос и Милица Наумов, кустос.

Град Београд – Секретаријат за спорт и омладину, допринео је и у значајној мери помогао реализацији програма обезбеђивањем неопходних средстава за финансирање.

„Превише приче неће напунити ћуп – креативне радионице керамике и изложба радова“,
зимски распуст 2016 у МАУ

Сазнајте више о бесплатним програмима МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ који се одржавају током школских распуста.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.