МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Мини-курсеви за средњошколце

 

„СИМБОЛИ У АФРИЧКОЈ УМЕТНОСТИ – креативне радионице и изложба радова“

Бесплатан програм МАУ за средњошколце одржан током ЛЕТЊЕГ РАСПУСТА 2018.

„СИМБОЛИ У АФРИЧКОЈ УМЕТНОСТИ – креативне радионице и изложба радова“Шести циклус у серији програма МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ одржан је бесплатно током летњег распуста 2018. године под називом „Симболи у афричкој уметности – креативне радионице и изложба радова“.

У оквиру програма „Симболи у афричкој уметности – креативне радионице и изложба радова“ на летњем распусту 2018. средњошколцима су понуђена три термина, за три теме из афричког стваралаштва и одговарајуће уметничке технике, као и теоријска и практична знања о припреми и креирању изложбене поставке радова у завршном делу програма. За прву групу полазника, од 25. до 29. јуна, приређена је тема Адинкра симболи и радионице графике, друга група је од 23. до 27. јула имала за тему Афрички накит и радионице израде накита од перли и конца, док је трећа група од 27. до 31. августа за тему имала Мотиве на тканинама Фона и радионице израде апликација за тканине техником нашивања и веза.

На уводним предавањима стручних сарадника Милице Нумов и Ане Кнежевић, полазници програма „Симболи у афричкој уметности – креативне радионице и изложба радова“ одржаног на лето 2018. упознали су примере симбола, као и значења облика и боја, у различитим културама афричких народа: Акана (Гана), Масаија (Кенија и Танзанија) и Ндебелеа (Јужна Африка), и Фона (Бенин). Затим су на интензивном петодневном курсу, уз менторство предавача Милице Јосимов, овладавали графичком техником линореза и преносом отиска на папир и текстил користећи графичку пресу (у јуну), односно вештином израде накита од конца и перлица (у јулу) и израде апликације за тканине техником нашивања и веза (у августу).

Оригинални употребни и декоративни предмети – марама, мајица или торба са графичким отиском, отисак на папиру, кончана или перлана наруквица/огрлица, торба са разнобојним апликацијама од текстила – све су то резултати нових знања која су средњошколци стекли о афричким симболима и вештине коју су показали овладавајући различитим уметничким техникама током овог циклуса креативних радионица „Симболи у афричкој уметности“. Ове резултате било је потребно још представити на заједничкој изложби радова, тако да су 1. септембра уследили послови припреме изложбе у којима су учествовали сви полазници програма, а наредног дана изложба је свечано отворена и додељене су потврде и признања. За најуспешније радове награђене су три ауторке: Нада Томић, Милица Берић и Исидора Јевтић.

Програм „Симболи у афричкој уметности – креативне радионице и изложба радова“ одржан током летњег распуста 2018. г. реализовале су Милица Јосимов, вајарака, Марија Милош, виша кустоскиња, Милица Наумов, кустоскиња, и Ана Кнежевић, кустоскиња.

Град Београд – Секретаријат за спорт и омладину, допринео је и у значајној мери помогао реализацији програма обезбеђивањем неопходних средстава за финансирање.

„Симболи у афричкој уметности – креативне радионице и изложба радова“,
летњи распуст 2018. у МАУ

Сазнајте више о бесплатним програмима МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ који се одржавају током школских распуста.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.