Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Едукација и анимација

ПРАКТИКУМ за студенте

тематска вођења студената кроз сталну поставку

У сарадњи са Центром за развој каријере (при Универзитету у Београду, Филозофском факултету) Музеј афричке уметности је 2013. године започео програм праксе за студенте завршних година Филозофског факултета.

Уз подршку кустоса/ментора, учесници у овом програму стичу знања о историјату музеја и оснивачима, збиркама, као и главним темама у области музејског истраживања уметности и културе Африке. Истовремено, студенти развијају вештине и технике неопходне за успешно јавно вођење кроз сталну поставку. Циљ програма је да се кроз саму праксу омогући студентима увид у кустоску професију.

Студенти бирају своје теме вођења кроз сталну изложбу, осмишљавају кретање у складу са темом и напослетку презентују публици. У програму „Практикум“ се инсистира на личној интерпретацији сталне поставке чиме се студенти подстичу на слободан, креативни приступ материји у којем ће изградити сопствени однос према изложеним предметима, а самосталном селекцијом изговореног текста избећи репродуковање туђих, већ готових текстуалних решења. На овај начин, студенти развијају сопствене креативне потенцијале, али и сензибилитет за реакцију публике на садржај и начин њихове презентације.

Обука у оквиру програма „Практикум”, почиње у марту и траје 2 месеца, у ритму од два часа недељно. Након обуке, тематска вођења се отварају за јавност. Позив за пријаве за програм „Практикум” студентима се упућује у фебруару преко Центра за развој каријере Филозофског факултета.

Програм „Практикум" осмислиле су и воде кустоси МАУ: Емилиа Епштајн, антрополог и Ивана Војт, историчар уметности.

 

Утисци студената - учесника програма ПРАКТИКУМ

 

Обука је дефинитивно била корисна. Помогла ми је да се лакше носим са тремом и несигурностима током јавног наступа. Мислим да ова обука пружа јако добру основу за даље усавршавање у презентовању. Такође, обука ми је помогла да побољшам и друге облике презентовања, не само пред публиком у музеју, већ и нпр. на факултету током предавања.

 


 

Обука ми је била доста од користи, јер ме је подстакла на креативност, да успем да истакнем битно, да понекад и спонтано смишљам и на брзину. Такође ми је доста била од користи обука јавног наступа и помоћ да се изборим са тремом.

 


 

Пракса у МАУ ми је била од велике користи првенствено што смо имали могућност да јавно излажемо своју тему, што је мени био први пут у животу, и тиме сам се суочила и са тремом и са својим говором.

 


 

Сматрам да је програм „Практикум“ једна изванредно добра ствар, зато што студенте Филозофског факултета упућује у свакодневни рад у музеју, однос са публиком и смањује страх од јавног наступа. Мени је лично „Практикум“ доста доброг донео.

 


 

Као посебно добру страну „Практикума“ издвојила бих то што смо имали прилике да имамо вођења пред различитом публиком и различитим бројем људи у зависности од тога којом приликом је вођење организовано.

Мени је пракса била од велике користи јер сам доста тога научила о афричкој култури, која ме лично јако интересује, као и о религији и веровањима, што сам успела да повежем са оним што студирам. Такође, јако битно ми је било да се опустим и да причам пред већом групом људи. Као дорбу страну праксе бих најпре издвојила то што се доста новог научи кроз рад на одабрану тему и кроз слушања осталих практиканата. Поред тога, јавна вођења су једно посебно ново искуство, које је веома занимљиво и корисно за све што будемо даље радили. А морам да напоменем да се јако добро дружимо, што сматрам најбољом страном „Практикума“ и верујем да ћемо наставити наше дружење.

 


 

Пракса ми је користила на више нивоа: охрабривање за сигурнији јавни наступ, организацију догађаја, размишљање о структури презентације. Наравно, знатно сам проширила знање о афричкој култури. Била је сјајна сарадња са менторкама, кустоскињама, које су створиле пријатну и опуштену атмосферу, простор за интерпретацију и самоиницијативу.

 


 

С обзиром да су се праксе које сам раније похађао углавном сводиле на репродуковање унапред добијеног текста, програм „Практикум“ ми је помогао да се суочим са потпуно другим начином учествовања у вођењу кроз изложбу - писањем свог текста.

 


 

Много лепо искуство. Велики пут смо прешли и пракса је допринела да се професионално изградимо.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.