Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Посебни програми

Недеља у МАУ

Програм „Недеља у МАУ“ организује се за појединачне и породичне посете у термину недељом од 11 до 12.30 часова и подразумева паралелне програме КУСТОСКИХ ВОЂЕЊА (за одрасле) кроз музејске поставке и КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ (узраста 6-12 година).

*Цена улазнице: 200 динара

**Подсећамо вас да је улазак у музеј дозвољен само уз маску, као и да је важно да дезинфикујете руке и држите дистанцу. Молимо родитеље да унапред припреме децу на обавезно ношење маске током трајања радионице и док су у музеју. Хвала унапред – ваш МАУ!

 

ОПИС ПРОГРАМА

Сваке недеље у јулу 2021. (4, 11, 18 и 25. јула 2021. године) са почетком у 11 часова одржаће се за одрасле посетиоце стручно вођење кроз тематску изложбу „Традиционалне позоришне лутке Малија“ док ће за децу бити приређене креативне радионице „Креирај и покрени лутку – уз инспирацију луткарском традицијом Малија”. Због актуелне епидемиолошке ситуације, број посетилаца је ограничен, а пријављивање се врши слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

„ТРАДИЦИОНАЛНЕ ПОЗОРИШНЕ ЛУТКЕ МАЛИЈА”

Стручно вођење кроз тематску изложбу

На изложби Традиционалне позоришне лутке Малија – из збирке Андреја Јеровшека и збирке Музеја афричке уметности представљене су лутке карактеристичне по свом стилу израде и анимације за позоришну форму која се традиционално изводи у јужним областима Републике Мали, у долини реке Нигер. Као експонати на овој изложби, главне улоге деле позоришне лутке антилопа са бубњарем и плесачима, слон, плејада жутих, црвених и плавих малих људи и Меренкун, велика фигура жене са два лица. Сведочећи о варијетету драмских ликова и скулпторалним одликама, изложба уједно открива елементе конструкције лутака који омогућавају покрет на сцени. На изложби су заступљене зглобне лутке на штапу, од којих су неке опремљене и концем за манипулисање, као и лутке без помичних делова резбарене у дрвету. Са познаваоцима и љубитељима луткарства и позоришне игре, и са свима које позивамо овом изложбом да то постану, поделићемо одмах још две тајне глумачког заната из овог дела Африке: традиционалне лутке играју сцене немог позоришта, а луткари остају сакривени у костиму или каптелету, елементу који има функцију покретне позорнице.

Због актуелне епидемиолошке ситуације, број посетилаца је ограничен, а пријављивање се врши слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

„КРЕИРАЈ И ПОКРЕНИ ЛУТКУ – уз инспирацију луткарском традицијом Малија”

Креативна радиница за децу узраста од 6 до 12 година

Лутке на штапу и носиве лутке које играју улоге људи и животиња у традиционалном луткарском позоришту Малија биће инспирација учесницима радионице да креирају и покрену луткарске ликове од папира и картона. Након конструкције елемената који чине основне облике за мушке и женске луткарске ликове, учесници радионице имаће задатак да осмисле, цртају и праве тунике лутака у разнобојним дезенима користећи колаж-папир, кончиће, кесе и друге материјале. Такође, биће потребно да осмисле шаре и украсе за слона, птицу и друге облике животиња које ће правити на радионици по узору на оригиналне лутке.

Креативна радионица за децу почиње у 11 часова и траје до 12.30 ч.

У недељном термину од 11 до 12.30 часова, креативне радионице за децу одржавају се у ‘мини-атељеу’ на првом спрату Музеја или, по лепом времену, у башти Музеја; истовремено за омладину и све одрасле посетиоце одвија се кустоско вођење кроз музејску изложбу Традиционалне позоришне лутке Малија у малој галерији у приземљу Музеја.

Због актуелне епидемиолошке ситуације, број посетилаца је ограничен, а пријављивање се врши слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Зглобна лутка на штапу, Мали
Зглобна лутка на штапу, Мали

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.