Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Посебни програми

Недеља у МАУ

Програм „Недеља у МАУ“ организује се за појединачне и породичне посете у термину недељом од 11 до 13 часова и подразумева паралелне програме КУСТОСКИХ ВОЂЕЊА (за одрасле) кроз музејске поставке и РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ (узраста 4-12 година). Није потребно пријављивање унапред.

Појединачна карта (за сваког посетиоца) износи: 200 динара

 

Кустоско вођење кроз тематску изложбу

„Култура лова – донсо у традицији Бамана“

одржава се сваке недеље у марту 2020, са почетком у 11 ч.

Ловачка капаИзложба „Култура лова – донсо у традицији Бамана“ представља организацију, етику, веровања и посебан статус ловаца у друштву на основу избора предмета које су сакупили др Здравко Печар и Веда Загорац у Малију и другим земљама западне Африке током шездесетих и седамдесетих година двадесетог века. Збирка ловачких предмета Здравка Печара представља посебну целину у оквирима колекције Музеја афричке уметности у Београду.

Донсо је традиционални назив за ловца у култури народа Бамана, појам који је подразумевао велико знање појединца о природној средини, њеној флори и фауни, као и изузетну издржљивост, храброст и вештину у лову. Звање донсо стекао је и сам Печар током свог боравка у Малију, након вишегодишњег учења од баманских ловаца и многих искустава у лову која је са њима стекао. Посебан део изложбе чини видео-снимак са прославе његове иницијације у у баманско ловачко братство.

На изложби су приказани бројни елементи ловачке културе народа Бамана: одевни предмети (боголан тканине, традиционалне кошуље, панаталоне и капе, са разним амулетима), ловачка опрема која укључује пушке кремењаче, копља, стреле, бодеже (и др.), као и музички инструмент кора – уз чије звуке су музичари и приповедачи гриоти певали о ловачким подвизима. Посебан део изложбе чине ловачки трофеји Здравка Печара, међу којима су бибал, коба и друге врсте антилопа, савански биво, вепар, панголин и лав, као и документарне фотографије које сведоче о звању донсоа које је Печар добио од баманских ловаца у Малију.

Кроз изложбу води: Милица Јосимов, кустос изложбе / Драган Мишковић, кустос

 

Креативна радионица за децу

„Сликовите приче из света животиња: ајкула, тигар, слонче и други јунаци“

одржава се у недељу, 1. и 8. марта 2020, са почетком у 11 ч.

За нову тему дечјих креативних радионица у оквиру програма „Недеља у МАУ“ изабрали смо низ невероватних прича у којима главне улоге имају громогласна овца, незахвални крокодил, тврдоглаво слонче, превртљива ајкула и друге, врло занимљиве животиње. Након што испричамо приче, учесници радионице изабраће свог омиљеног јунака створити слику, као цртеж или колаж, комбинујући боје и облике, делиће картона, папира и других материјала. Затим ће деца имати прилику да „дају глас” неком од својих омиљених јунака, тако што ће на мини-позорници дочарати и испричати – шта се то у причама збива. Не пропустите да упознате јогунасте, дружељубиве и разне друге животиње из узбудљивих дечјих прича из Нигерије, Гане и других земаља Африке и света.

У недељном термину од 11 до 13 часова, креативне радионице за децу одржавају се у ‘мини-атељеу’ на првом спрату Музеја; истовремено за омладину и све одрасле посетиоце одвија се кустоско вођење кроз музејску изложбу „Култура лова – донсо у традицији Бамана” у малој галерији у приземљу Музеја.

 

*Цена карте за програме „Недеља у МАУ“ (11-13 ч): 200 динара (сви узрасти).

** За програме “Недеља у МАУ” није потребно пријављивање.

*** Моле се родитељи и старатељи да дођу на време како би деца у целости испратила јасно структуиран и припремљен програм, и максимално искористила време за креативан рад у Музеју.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.