МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Посебни програми

Недеља у МАУ

Jaвнa вoђeњa зa oдрaслe и крeaтивнe рaдиoницe зa дeцу

Програм „Недеља у МАУ“ организује се за појединачне и породичне посете у термину недељом од 11 до 12.30 часова и подразумева паралелни програм кустоских вођења за одрасле и креативних радионица за децу узраста од 6 до 12 година.

Током јула биће организована ауторска и стручна вођења за одрасле посетиоце кроз изложбу „Здравко Печар – (Ауто)портрети”, док ће за децу бити приређена креативна радионица за децу „Пишем ти писмо“.

Пријављивање је обавезно и врши се слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Цeнa улaзницe: 300 динaрa

 


 

Ауторска и стручна вођења кроз тематску изложбу

„ЗДРАВКО ПЕЧАР – (АУТО)ПОРТРЕТИ”

Недеља, 7, 14, 21. и 28. јул 2024, у 11 часова

Здравко Печар │ (АУТО)ПОРТРЕТИКустоси изложбе: др Немања Радоњић, Емилиа Епштајн, Ана Кнежевић

Изложбом „Здравко Печар – (АУТО)ПОРТРЕТИ” покушали смо да из неколико перспектива прикажемо калеидоскопску личност Здравка Печара, односно његов живот и све што је оставио за собом, у форми полиптиха: кроз историјске догађаје, дух времена, револуционарне године, дипломатске гестове, истраживачка и историјска дела, фотографска и штампана сведочанства, значајну документацију, те кроз различите, увек полетне акције с каткад амбивалентним резултатима и последицама.

Приступајући Здравку Печару с извесне временске дистанце, нарочито имајући у виду специфичности југословенског и несврстаног оквира унутар којег је он радио, нисмо се могли одупрети осећању да кроз процес рада на изложби говоримо о човеку који готово да је закорачио у свет фикције и постао лик из књиге – протагониста свог живота, али и о човеку од крви и меса који на неки начин и данас активно борави у пределима сећања. Видимо га као јаког субјекта вођеног политичким идејама времена, али никада беспоговорно. Његови критички ставови, антиколонијална размишљања и специфичан облик хуманизма, који су у датом времену природно били усмерени ка Африци, и данас одзвањају са страница записа, књига и репортажа које је објавио, у лецима које је сакупљао, као и у библиотеци коју је баштинио.

Ову изложбу постављену 2024. године, поводом тридесет година од смрти Здравка Печара, разумемо као spiritus movens за (под)сећање на живот и рад оснивача МАУ. Уједно, ова је изложба и образовни медијум у савременом тренутку који у јавном простору истиче значај Здравка Печара као вишеструке личности: револуционара, партизана, (не)званичног амбасадора, историчара изван и у кабинету.

 


 

Креативна радионица за децу узраста од 6 до 12 година

„ПИШЕМ ТИ ПИСМО“

Недеља, 7, 14, 21. и 28. јул 2024, у 11 часова

Недеља у МАУ: Пишем ти писмоПоред чувања, обраде и излагања предмета афричких култура и уметности, Музеј афричке уметности поседује и драгоцену архиву – белешке, писма, разгледнице, фотографије и друге видове документарне грађе, која је настала током путовања оснивача музеја Веде Загорац и Здравка Печара у Африку. Писма су била начин да се пошаље порука, пренесе живописан утисак и искуство са путовања, да се извести о важним догађајима, те тако премости даљина између Африке и Југославије, односно Србије.

Да се присетимо, за писмо је – донедавно – био неопходан папир и прибор за писање, што се данас све ређе користи. И био је потребан бар неки сат, за удаљене крајеве дан или више, да писмо путује поштом и да се достави. У данашњој ери брзог протока информација, електронске поште и дигиталне комуникације, писмо као вид документа носилац је одређеног времена, и стила, а само умеће писања писама и даље представља важну вештину и начин комуникације. Инспирисани изложбом „Здравко Печар – (Ауто)портрети“, припремили смо креативну радионицу „Пишем ти писмо” на којој ће деца имати задатак да напишу писмо, у складу са садржајем може бити и украшено, а током програма упознаће се са структуром писања писма, правилним начином адресовања коверте и слања поштом. Комбиновањем текста, цртежа, колажа и исечака из новина, циљ радионице је да деца напишу два писма: једно писмо, које ће убацити у поштанско сандуче Музеја, и друго писмо, које ће поклонити, или послати некој драгој особи.

Радионице воде: Александра Гачић, кустоскиња, и Бојана Маричић, сарадница МАУ.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.