Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

NEDELJA U MAU

Javna vođenja za odrasle i kreativne radionice za decu i mlade

Program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 12.30 časova i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativnih radionica za decu i mlade uzrasta od 6 do 12 godina.

U ovom mesecu, 5. i 12. marta u 11 časova održaće se stručno vođenje za odrasle posetioce kroz stalnu postavku na temu „Muzej kao čuvar priča“, dok će za decu i mlade biti priređena kreativna radionica „Slikovite priče – recikliraj i zabavi se”.

Prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Cena ulaznice: 300 dinara

 


 

Tematsko vođenje kroz stalnu postavku

„MUZEJ KAO ČUVAR PRIČA“

Nedelja, 5. i 12. mart, u 11 časova

Vođenje kroz stalnu postavku MAUTematsko vođenje „Muzej kao čuvar priča“ posvećeno je predanjima i pripovetkama kroz koje se provlači motiv čovekovog saznavanja stvari i odnos ljudi prema prirodi i živom svetu koji ih okružuje.

Od kad je sveta i veka, pričaju se priče. Da bi nas zabavile, nečemu naučile ili objasnile ovaj često zbunjujući svet oko nas. Zaista, zašto je noću mrak, a leopard tačkast? Svaka figura, ukras na posudi ili rezbarija na maskama koje možete videti na stalnoj postavci Muzeja afričke umetnosti, čuva po neku priču o tome kako su u davnim vremenima narodi kao što su Ašanti i Joruba, krojili svoj svet. Cilj vođenja je da se ukaže i na univerzalni značaj usmene književnosti i njenog očuvanja za čovečanstvo uz zajedničku aktivnost kreiranja “pripovedačkog kruga” u kojem će se svako oprobati u stvaranju jednog segmenta zajedničke priče. Tradicionalne afričke priče vode nas na put sazdan od magije, svakodnevnih životnih trenutaka, mudrosti i fantastičnih događaja. Zato, hajde da čuvamo stare priče i izatkamo neke nove, jer priče – to smo mi.

Vodi: Ana Acić, studentkinja antropologije i saradnica MAU.

Prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 


 

Kreativna radionica za decu i mlade uzrasta od 6 do 12 godina

„SLIKOVITE PRIČE – RECIKLIRAJ I ZABAVI SE“

Nedelja, 5. i 12. mart, u 11 časova

Nedelja u MAU - Recikliraj i zabavi seU tradicionalnoj kulturi mnogih afričkih naroda, pričanje mitova, basni i pripovetki predstavlja važnu aktivnost za sticanje veština i vrlina kod najmlađih članova društva. Za radionicu „Slikovite priče – recikliraj i zabavi se” pripremili smo zabavne i poučne priče iz raznih zemalja Afrike i sveta, koje će deci biti inspiracija da izrade životinjske figurice od reciklažnih materijala, a zatim se i isprobaju u igri uloga. Kada čuju kroz kakve su to avanture prošli neki od glavnih aktera, kao što su radoznala ptica kljunorog, tvrdoglavo slonče ili nestašni krokodil, deca biraju i pamte omiljenu priču i prepuštaju se kreativnom radu, koristeći upotrebljavane, ali sačuvane materijale (kutije od ambalaže, kartone, rolne ubrusa, lepak, voštane boje...). Nakon što učesnici radionice naprave figuricu izabranog junaka, imaće priliku i da svojim glasom i mimikom drugima dočaraju priču koja im se najviše dopala, tako što će vežbati najlepšu igru rečima – pripovedanje.

Cilj ovog programa je da deca razvijaju veštinu usmenog izražavanja i naracije putem višestrukih zadataka: testiranje pamćenja, kreativan rad i oprobavanje u javnom nastupu.

Vode: Aleksandra Gačić, MA antropolog i Jovan Prodanović, student antropologije, saradnici MAU.

Prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network