Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

AFRO FESTIVAL 2011

10-12. Jun

Afro festival je godišnja manifestacija Muzeja afričke umetnosti na kojoj se kroz izložbe, koncerte, javna vođenja, filmske i video projekcije, likovne i muzičke radionice, kao i prodajne izložbe promoviše i predstavlja kulturno nasleđe Afrike. U današnjem svetu afričke umetnosti i kreativnost prevazilaze okvire jednog kontinenta i zbog toga MAU kroz različite kulturne sadržaje želi da ukaže na značaj afričkog umetničkog nasleđa i izvan granica kontinenta.

PETAK 10. jun

 

12h-14h
Omaž Jeleni Aranđelović Lazić (prvoj direktorki Muzeja afričke umetnosti)

muzeološki rad - naučna istraživanja - objavljena dela

Muzej afričke umetnosti: zbirka Vede i dr Zdravka Pečara poklonjena je Gradu Beogradu 1974. godine, a pionirski posao identifikacije predmeta, stručne analize i koncepcije Muzeja rezultat je neumornog rada i posvećenosti prve direktorke Muzeja – Jelene Aranđelović Lazić. U ovom terminu biće napravljen osvrt na rad i doprinos prve direktorke MAU.

Učesnici razgovora: Slobodan Mašić (arhitekta), Lazar Lazić (književnik) i Narcisa Knežević-Šijan (direktor MAU)

20h-24h
AFRAM

veče posvećeno afro-američkoj muzici

Afro-američko nasleđe predstavlja jedan od konstitutivnih činilaca kulture S.A.D. U tim okvirima, afro-američka muzika kao planetarno prepoznatljiv fenomen uticao je ne samo na stvaranje brojnih muzičkih pravaca, već i na muzičku industriju uopšte. Kao složen koncept koji u sebi sadrži varijetet zvučnog i vizuelnog materijala program AFRAM će predstaviti publici muzička raskršća afro-američkog potkulturnog i kulturnog miljea. Muzički i vizuelni program će se održavati na tri punkta u bašti i na jednom punktu u enterijeru Muzeja čime će biti predočen istorijski razvoj i nove tendencije afro-američke muzike.

Autori programa: Jelena Jovović (muzička koncepcija), Narcisa Knežević-Šijan (vizuelna koncepcija)

Tribina AFRAM-a: Howard Curtis (specijalni gost, redovni profesor Universität fur Musik and Darstellende Kunst Graz), Greg DeCuir (sineasta, doktorant FDU), Jelena Jovović (džez muzičar i profesor u muzičkoj školi Stanković), Željko Kerleta i Vladimir Đelić Ćile (poznavaoci afro-američke muzike i kolekcionari vinila)

DJs: Željko Kerleta and Vladimir Đelić Ćile

Instalacija: Zoran Naskovski

SUBOTA 11. jun

ulaz: 100 din.

 

10-18h
AFRICAN BAZAAR

African Bazaar: sale exhibition of arts and crafts - masks, sculptures in stone and wood, handcrafted and painted fabrics, paintings, batik, jewellery, decorative items.

 

 

AFRIČKI BAZAR

Afrički bazar – prodajna izložba umetničkih i zanatskih predmeta: maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batik, nakit, dekorativni predmeti za enterijer.

interaktivni štandovi – podrška lokalnim umetnicima

Ove godine, lokalni mladi umetnici koji inspiraciju za svoje radove nalaze u afričkom dizajnu, demonstriraće tehnike izrade nakita i predstaviti svoje radove u okviru prodajne izložbe.

Art & Photography

Marko Todorović: Portreti Tanzanije, Katarina Radović: Venčanje u Burkini, Vladimir Rajković: Dolinom reke Omo

20h
Koncert: fjužn tradicionalne indijske i marokanske muzike

Putovanje od Indije do Maroka i fjužn različitih kultura kroz muziku kao jezik.

Nastupaju: Akaš Bat, tabla & kandžira (indijske perkusije), Nenad Vještica Khan, sitar (žičani instrument iz Indije) i Stefan Sablić, ud (žičani instrument severne Afrike i Bliskog Istoka).

 

 

NEDELJA 12. jun

ulaz: 100 din.

 

10h-18h
DURBAR!

Najznačajniji dan Afro festivala je Durbar: festival festivala – dan prijateljstva, muzike i plesa. Uz učešće afričkih ambasada u Beogradu - u prijatnom eksterijeru, bašti Muzeja - ovaj dan slavi afričku muziku, ples umetnost i kulturu. Posetioci će imati priliku da uživaju u bogatstvu afričke kreativnosti: kente iz Gane, kasai velvet iz Konga, đelaba i kaftan sa severa Afrike, unikati keramike i stakla Alžira, Maroka i Tunisa, egipatske raznobojne arabeske, indigo tkanine iz Gvineje, štampani tekstil iz Angole. Uz ljubaznu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posetiocima se pruža prilika da uživaju u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike. Posebno aranžirani štandovi sa predmetima umetničke, zanatske i suvenirske proizvodnje (tkaninama, nakitom, figurama u drvetu) doprinose duhu festivala koji na nezaboravan način dočarava kulturnu riznicu Afrike.

Kliknite da preuzmete program Afro festivala 2011 - .pdf

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.