Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Godina jubileja: MAU@40!

Od osnivanja Muzeja afričke umetnosti prošlo je tačno 40 godina!

Ovaj značajan jubilej obeležavaćemo tokom čitave godine različitim programima i aktivnostima. Pratite nas tokom cele godine kako biste na vreme saznali sve!

Novine u MAU

Prvi put od osnivanja, pristupili smo značajnim radovima na uređenju muzejskog eksterijera i enterijera.

 

 

Novi prilaz

Zahvaljujući razumevanju i saradnji sa JKP „Zelenilo Beograd“, sa velikim zadovoljstvom možemo da se pohvalimo izgledom našeg novog platoa, prilaza, stazama i parkingom.

Projektantski tim „Zelenila“ je inspiraciju za popločavanje glavnog ulaza pronašao u bojama i šarama tradicionalnih afričkih tkanina koje možete videti i na našoj postavci. Za dekorativno osvetljenje zgrade i čitave bašte pobrinulo se JKP „Javno osvetljenje“, te sada i u večernjim časovima možemo organizovati brojne aktivnosti, a naši gosti mogu uživati na klupama pored osvetljenih zidnih murala.

 


 

Stalna postavka MAU

stalna postavka 001 tTim Muzeja užurbano je radio na sređivanju stalne postavke.

Nakon pune četiri decenije neophodno je izvršiti određene popravke, sanaciju i korekciju dotrajalih ili oštećenih elemenata koji se nalaze na stalnoj postavci.

Kako bismo u potpunosti ostali dosledni prvobitnoj zamisli dizajnera Savete i Slobodana Mašića, pomažu nam stalni saradnik fotograf Vlada Popović i tim štamparije „Gliklif design“.

 

 


 

Novi sajt

digimau lat„Dig(i)MAU“ je naziv našeg novog sajta koji je isključivo posvećen digitalizovanom materijalu iz našeg fotografskog, audio i video-arhiva.

Sa željom da u godini u kojoj slavimo 40 godina postojanja i kontinuiranog rada na polju muzeološke prakse premijerno predstavimo barem deo ove bogate i vredne dokumentacije, pozivamo vas da posetite naš novi sajt i upoznate se sa njegovim sadržajem.

Tokom 2016. godine, zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, stvoreni su svi preduslovi da se započne sa digitalizacijom obimne muzejske građe. Projekat „Dig(i)MAU“ postao je izvrsna prilika da donedavno nedostupni arhivski materijali budu stručno obrađeni, digitalizovani i prezentovani na posebno osmišljenom sajtu. Sadržaj koji se nalazi na sajtu www.digimau.org predstavlja svojevrsnu pozivnicu stručnoj i naučnoj javnosti, ali i svim ljubiteljima raznovrsnih tema vezanih za fenomene iz oblasti afričkog, jugoslovenskog i kulturnog nasleđa Srbije da se intenzivnije upuste u istraživanje, otkrivanje i promišljanje svih potencijala koje MAU kao institucija čuva. Projekat koji vodi naša saradnica, antropolog Milica Naumov, nastavlja se i u 2017. godini zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 


 

MAU@40 – izložba

"Nyimpa kor ndzidzi / Čovek ne može opstati sam. (Re)konceptualizacija Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara“ autorski je projekat Ane Sladojević, teoretičarke umetnosti, i Emilie Epštajn, kustoskinje MAU.

Projekat uključuje izložbu, publikaciju i seriju razgovora, koji će se ostvarivati tokom čitave godine.

Autorke projekta su obeležavanju jubileja pristupile sa ciljem istorizacije ove jedinstvene gradske ustanove kulture i sagledavanjem najrazličitijih oblika modelovanja ove institucije: od nastanka kolekcije, izgradnje namenske zgrade, preko misije, aktivnosti, programa i kreiranja vizuelnog identiteta. Uloga i značaj MAU prevazilaze njegovu stalnu postavku i osnovne zbirke, čime se, možda po prvi put, daje uvid u šire socijalne i kulturne okolnosti vremena osnivanja, a i otvaraju važna polja politika reprezentacija, antikolonijalizma, socijalne pravde, itd.

Radio reportaža RFI Les voix du monde (29. septembar 2017)

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network