Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

„Praktikum“
- tematska vođenja studenata kroz stalnu postavku

11-20. maj 2017.

praktikum 2017 plakat tU saradnji sa Centrom za razvoj karijere (pri Univerzitetu u Beogradu, Filozofskom fakultetu) Muzej afričke umetnosti je 2013. godine započeo program prakse za studente završnih godina Filozofskog fakulteta.

Uz podršku kustosa/mentora, učesnici u ovom programu stiču znanja o istorijatu muzeja i osnivačima, zbirkama, kao i glavnim temama u oblasti muzejskog istraživanja umetnosti i kulture Afrike. Istovremeno, studenti razvijaju veštine i tehnike neophodne za uspešno javno vođenje kroz stalnu postavku. Cilj programa „Praktikum“ je da se kroz samu praksu omogući studentima uvid u kustosku profesiju.

U periodu od 11. do 20. maja 2017. godine, svakog radnog dana od 18 i vikendom od 17 časova, posetioci će imati prilike da isprate deset različitih vođenja kroz stalnu postavku koja su pripremili studenti završnih godina Filozofskog fakulteta. Tako će posetioci moći da čuju nešto više o istorijatu zgrade Muzeja i sakupljačkoj strasti bračnog para Pečar, ali i o afričkoj filozofiji, mitovima i legendama, maskama, kultu predaka, tradicionalnom odnosu prema deci, simbolima moći u afričkim zajednicama, religijskim obredima ili životinjskim motivima u umetnosti Afrike i uticaju tradiocionalne afričke umetnosti na evropsku modernu umetnost.

Ulaz na sva vođenja je besplatan.

Program je podržan od strane Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.

Kliknite da preuzmete brošuru Praktikuma 2017 u .pdf formatu.

Raspored vođenja možete preuzeti ovde.

 


 

četvrtak, 11. maj u 18č

Tajanstvena snaga afričke maske

Slađana Biljić, studentkinja osnovnih studija arheologije

Maska je neizostavni element u ritualima i ceremonijama afričkih zajednica. Zbog svoje magije i moći, članovi zajednice se odnose prema maski sa velikim poštovanjem, od faze njene izrade i čuvanja, do njenog „učešća“ u različitim ritualnim i socijalnim prilikama. Maskiran „igrač“, uz pratnju muzičkih instrumenata i po utvrđenom ritmu, gubi svoj identitet i preobražava se u natprirodno biće koje omogućava komunikaciju između članova zajednice i duša predaka.

 

petak, 12. maj u 18č

Humanost nema granice – razumevanje moralnosti kod afričkih naroda

Aleksandra Knežević, studentkinja osnovnih studija filozofije

Neznanje neretko proizvodi nerazumevanje, strah i predrasude, kao i sklonost da umanjujemo vrednost onoga što ne poznajemo i ne razumemo. Ako želimo da premostimo predrasude koje imamo o kulturi, sistemu verovanja, umetnosti i načinu života afričkih naroda, potrebno je da razumemo ono što leži u osnovi, a to je filozofija. Kako bismo obogatili naše znanje o afričkoj filozofiji, posvetićemo se upoznavanju sa Ubuntu filozofijom i etičkim sistemom naroda Akan, šetnjom kroz stalnu postavku Muzeja.

 

subota, 13. maj u 17č

Od života do smrti – rituali naroda zapadne Afrike

Maja Banović, studentkinja osnovnih studija istorije

Tematsko vođenje kroz izložbu uvešće vas u tajanstveni svet rituala naroda zapadne Afrike, kao i ulogu muzike, plesa, maske i sklupture u njemu. Saznaćete da su rituali mnogo više od „muzike i plesa“ i da su glavna komunikaciona sredstva putem kojih se obeležavaju značajni događaji, kako u životu pojedinca, tako i u životu čitave zajednice. Dođite da šetnjom kroz stalnu postavku zajedno otkrijemo svet afričkih rituala i na kratko se osetimo njegovim delom.

 

nedelja, 14. maj u 17č

Igra i(ili) zbilja – odrastanje kod naroda zapadne Afrike

Katarina Milovanović, studentkinja osnovnih studija pedagogije

Sagledajmo ulogu roditelja očima naroda u kojima verovanja i rituali boje svakodnevicu i sve važne događaje u životima pojedinca i zajednice. Upoznajmo se sa običajima i verovanjima koji se vezuju za plodnost i porođaj, sa značajem materinstva, sa plesom pod maskama, tajnim društvima i drugim običajima koji u toku inicijacije čekaju dečake i devojčice na putu odrastanja.

 

ponedeljak, 15. maj u 18č

Zoomorfni motivi i njihova simbolika u zapadnoafričkoj umetnosti

Nastasija Radovanović, studentkinja osnovnih studija arheologije

Kod brojnih naroda zapadne Afrike, životinje su zauzimale ključno mesto u mitologiji, legendama i ritualima. Sa stalnom postavkom Muzeja ćemo se upoznati prepoznavanjem zoomorfnih (životinjskih) motiva u delima naroda Dogon, Bambara, Senuf, Baule, Dan i Gere, čije skulpture i maske u drvetu dominiraju postavkom. Uz priču o životinjama ćemo dosta naučiti o samim ljudima i načinu na koji oni vide svet koji ih okružuje.

 

utorak, 16. maj u 18č

Mitovi i legende naroda zapadne Afrike

Dušan Tošić, student osnovnih studija istorije

Upoznavanjem sa tradicionalnim legendama različitih kultura Afrike, a pre svega, naroda Dogon, Bambara, Ašanti i Senufo, moći ćete da saznate koja su prvobitna bića šetala zemljom i na koji način su uticali na svoje potomke – ljude. Pozivamo vas na vođenje koje će pokazati na koji način mitovi i legende prožimaju afričku realnost danas.

 

sreda, 17. maj u 18č

Simboli moći kod naroda zapadne Afrike

Sofija Dakić, studentkinja osnovnih studija sociologije

Kroz ovo tematsko vođenje ćemo saznati nešto o zakonima, ritualima, ali i upotrebnim i ukrasnim predmetima, i pokušati da uvidimo na koje se sve načine ovi elementi vezuju u jednu celinu – u narod sa svojim specifičnim obeležjima, mitologijom i umetnošću. Otklonivši predrasude, pronaći ćemo brojne sličnosti i razlike između „naših“ i „njihovih“ društvenih sistema, a pre svega istaći sve one istinski nam istovetne nijanse svakodnevnog života, malih i velikih, moćnih i nemoćnih ljudi, na kom god prostoru, i u kom god vremenu se našli.

 

četvrtak, 18. maj u 18č

Uticaj umetnosti zapadne Afrike na evropsku modernu umetnost

Marijana Štrubel, studentkinja osnovnih studija istorije umetnosti

Kakvo je stanje u evropskim umetničkim krugovima krajem 19. veka kada plodovi materijalne afričke kulture postaju dostupni široj evropskoj javnosti? Kakvo interesovanje će afričke maske, skulpture i tkanine izazvati kod slikara poput Matisa, Pikasa, Derena, Vlamenka...? Potražimo zajedno u stalnoj postavci Muzeja dela poput onih koja su bila značajna za stvaranje novih pravaca u umetnosti 20. veka.

 

petak, 19. maj u 18č

(Post)jugoslovenski život Muzeja afričke umetnosti

Sara Nikolić, studentkinja master studija etnologije i antropologije

Tito je Afriku proputovao uzduž i popreko, a beogradske ulice nosile su imena njenih kraljeva i revolucionara. Već četrdeset godina u ovom gradu, u ulici Andre Nikolića nalazi se Muzej afričke umetnosti. Za sve to vreme Muzej je, i kao arhitektonski objekat, ali i kao institucija, rastao, menjao se i prilagođavao novim kontekstima. Šetnjom kroz betonsko zdanje MAU i zeleni vrt koji ga okružuje, upoznajte Muzej kao mesto pomirenja i kompromisa, i saznajte više o ekonomskim, političkim i kulturnim promenama koje su tokom četrdeset godina oblikovale njegov rad i pojavnost.

 

subota, 20. maj u 17č

Značaj kulta predaka kod zapadnoafričkih naroda

Dragana Ćurčin, studentkinja osnovnih studija etnologije i antropologije

Svojom mističnošću i posebnošću, afrička religijska praksa predstavlja element koji je od davnina bio intrigantan ljudima širom sveta. Kult predaka je veoma izražen u celoj Africi i ovaj oblik poštovanja zauzima veoma važno mesto u gotovo svim obredima tradicionalne zajednice. Na stalnoj postavci Muzeja nalaze se kultne figure, kao i maske putem kojih su narodi (Dogon, Senufo, Bambara, Dan i Gere) komunicirali sa svojim precima, i sa kojima ćete se upoznati na ovom vođenju.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network