Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

MANKALOMANIJA U KOTORU I BUDVI

5-9. juli 2017.

Muzej afričke umetnosti će sa programom „Mankalomanija” gostovati u Kotoru (5, 6. i 7. juli) i Budvi (8. i 9. juli).

Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta.  Arheološka istraživanja su potvrdila da se mankala igrala još u doba neolita i stoga se ova igra smatra jednom od najstarijih društvenih igara na svetu.

U okviru Kotorskog festivala pozorišta za djecu u programu „Kreativne radionice”,  kustoskinje Muzeja održaće program „Mankalomanija” prilagođen deci uzrasta od 6 do 12 godina, 5, 6 . i 7. jula.  Nakon toga će putovati u Budvu, gde će 7. i 8. jula u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budve, u večernjim časovima u Modernoj galeriji i Spomen Domu „Stefan M. Ljubiša”, kustoskinje Muzeja održati program „Mankalomanija” namenjen i deci i odraslima u dva odvojena termina.

Ukoliko ste u blizini, posetite naš program u Kotoru i Budvi!

 

KOTOR

5 -7. JULI 2017

12.00-13.00
„MANKALOMANIJA” – kreativna radionica za decu
(Kotorski festival pozorišta za djecu)

Deca će se upoznati sa društvenom igrom mankala, kustoskinje će im pokazati kako se ona igra, nakon čega će se i sami oprobati u ovoj igri.

Kad savladaju pravila igre, deca će moći sama da naprave mankalu za poneti od kartona za jaja.

Za učestvovanje na ovoj radionici potrebno je prijaviti se oragnizatorima Festivala na adresi www.kotorskifestival.me.

 

BUDVA

8. JULI 2017.

19.30
„POREKLO I ZNAČENJE DRUŠTVENE IGRE MANKALE”- predavanje za odrasle
(Moderna galerija, Stari grad)

Ivana Vojt, istoričar umetnosti, kustos i autor izložbe „Mankala, misaona igra”  u  Muzeju afričke umetnosti, ukazaće na više mogućih pogleda na ovu specifičnu igru.

U mnogim afričkim etničkim zajednicama tradicija igranja mankale podrazumevala je izvesna pravila: mankala se igrala u određeno vreme i na određenom mestu; takođe, mankalu su mogli da igraju samo pripadnici određenog pola, uzrasta i društvenog staleža.

U pojedinim zajednicama je ova igra imala samo funkciju zabave i razonode, a drugim se igrala tokom ritualnih svečanosti gde je zauzimala posebno mesto.

Poseban kuriozitet čini podatak da su 2007. godine dve kamene table pronađene u Donjem gradu Beogradske tvrđave, kao dokaz da su turski vojnici u 17-om veku igrali mankalu na prostoru Balkana.

20.30
„MANCALA RULES” - učenja pravila igre za odrasle
(trg ispred Spomen doma „Stefan M. Ljubiša”)

Posetioci će imati priliku da nauče da igraju mankalu i postanu deo jedinstvene atmosfere koju ova igra kreira. Da biste postali mankalista nije potrebno nikakvo predznanje. Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Ono što se razvija učenjem mankale je sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike. Takođe, igranje mankale je dobra prilika za razvijanje komunikacije među ljudima, druženje i sklapanje novih prijateljstava. Table za igru obezbediće Muzej afričke umetnosti.

9. JULI 2017.

19.30-21.30
„NAPRAVIMO MANKALU”- dečja radionica
 (trg ispred Spomen doma „Stefan M. Ljubiša”)

Kustosi Muzeja afričke umetnosti će decu upoznati sa društvenom igrom mankala, pokazati im kako se ona igra, nakon čega će se i sami oprobati u ovoj igri.

Kad savladaju pravila igre, deca će moći sama da naprave mankalu za poneti od kartona za jaja.

Radionica je namenjena deci starijoj od 6 godina.

Ukoliko mogu, bilo bi poželjno da deca na radionicu ponesu dve kartonske kutije za 10 jaja. Maksimalan broj dece je 24.

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network