Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Nedelja u MAU

RADIONICA ZA DECU
+
JAVNO VOĐENJE

Program „Nedelja u MAU“ organizuje se u terminu nedeljom od 11 do 13 časova i podrazumeva paralelne programe KUSTOSKOG VOĐENJA (za odrasle) i RADIONICE ZA DECU (za uzrast 4-12 godina).

 

 


 

RADIONICA ZA DECU - „FANTASTIČNE FORME: KANAGA” (11-13č)

Tematske radionice „Fantastične forme“ uče decu osnovnim likovnim elementima koji se javljaju na nekim od najlepših primera klasične zapadnoafričke umetnosti – maski i skulpturi – a koje se nalaze izloženi na stalnoj postavci Muzeja.

„Fantastične forme: kanaga“ upoznaje mlade sa maskom kanaga naroda Dogon u Maliju. Ove maske su simboli čitavog živog sveta koji okružuje ljude i koji je, prema legendama, nastanjen svim precima mitske prošlosti.

Maska kanaga poseban je primer likovne upotrebe oblika, forme i simbolike boje sa kojom se deca kroz praktičan rad upoznaju. Bez boje, maska je samo drvo; kada se oboji i ukrasi, ona komunicira sa svim precima, i zato su boje jako važne. Četiri boje upućuju na četiri elementa: crna – voda, crvena – vatra, bela – vazduh i žuta (braon) – zemlja. Dogoni veruju da je sve što je ikada stvoreno, sastavljeno do ova četiri elementa. Kao deo kostima – kada maska pleše – kanaga postaje simbol pokreta koji je proizveo vrhovni bog Ama kada je stvarao svet u pra-početku vremena.

Vođena stručnim timom, deca će na kreativnim radionicama, kroz film i priču, crtež i slikanje, imati priliku da naprave svoju masku kanaga.

* Cena karte po detetu je 150 dinara.

** Za radionicu nije potrebno prijavljivanje!

*** Mole se roditelji i staratelji da dođu na vreme kako bi deca u celosti ispratila jasno struktuiran i pripremljen program, i maksimalno iskoristila kreativan rad u Muzeju.

 


 

JAVNO VOĐENJE (Počinje u 11č)

Javna vođenja u okviru programa „Nedelja u MAU“ osmišljena su da izađu u susret najširoj muzejskoj publici i njihovim interesovanjima. Kustosi i stručnjaci u određenim oblastima afričke umetnosti i kulture, priređuju tematska vođenja fokusirajući se na različite segmente stalne postavke i (u tom trenutku) tematsku izložbu. Ukoliko niste ranije imali prilike da se detaljnije upoznate sa predmetima na stalnoj postavci, ili ako se posebno interesujete za tekuću izložbu u maloj sali Muzeja, ovaj termin je baš za vas!

*Cena karte za javno vođenje je 150 dinara.

**Javno vođenje je namenjeno odrasloj publici, ali je prikladno i za mlađe pojedince (13-18 godina).

 

Priče sa stalne postavke - javna vođenja:

Nedelja, 8. oktobar, 11:00
ČOVEK NE MOŽE OPSTATI SAM – 40 GODINA MAU

Poseban segment izložbe koja je posvećena obeležavanju 40 godina Muzeja, po prvi put se bavi životima i radom osnivača muzeja i nosi naziv – Raspakivanje arhiva Vede Zagorac i Zdravka Pečara. Kustos muzeja Dragan Mišković, ispričaće vam nešto o mladosti ovo dvoje ljudi, političkim stavovima i vrednostima, kao i posvećenosti Africi kroz diplomatski i kulturni rad. Ovo vođenje, upoznaće vas sa malo poznatim podacima iz života ovo dvoje ljudi, ali i sa motivima za osnivanje jedinstvenog Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.

Vodi: Dragan Mišković, kustos MAU

 

Nedelja, 15. oktobar, 11:00
ISTORIJAT ZGRADE MAU I UPOZNAVANJE SA PREDMETIMA NA STALNOJ POSTAVCI

U terminu 11-13č biće priređeno vođenje koje daje uvid u arhitektonsku istoriju zgrade, kao i jugoslovensku i politiku pokreta-nesvrstanih koji su dali „vetar u leđa“ osnivanju jedinstvene institucije kakav je Muzej afričke umetnosti u Beogradu (1977. godine). U drugom segmentu vođenja, neposredno kroz predmete na stalnoj postavci - poput maski i skulptura u drvetu naroda Senufo, Dogon i Bamana - saznaćete nešto više o tradicionalnom životu u zapanoafričkim zajednicama, odnosno o jednom od ključnih elemenata Bantu religijskog sistema: kultu predaka.

Vode: Sara Nikolić, studentkinja master studija etnologije i antropologije i Dragana Ćurčin, studentkinja osnovnih studija etnologije i antropologije (Praktikum 2017)

 

Nedelja, 22. oktobar, 11:00
HUMANOST NEMA GRANICE – RAZUMEVANJE MORALNOSTI KOD AFRIČKIH NARODA

Neznanje neretko proizvodi nerazumevanje, strah i predrasude, kao i sklonost da umanjujemo vrednost onoga što ne poznajemo i ne razumemo. Ako želimo da premostimo predrasude koje imamo o kulturi, sistemu verovanja, umetnosti i načinu života afričkih naroda, potrebno je da razumemo ono što leži u osnovi, a to je filozofija. Kako bismo obogatili naše znanje o afričkoj filozofiji, posvetićemo se upoznavanju sa Ubuntu filozofijom i etičkim sistemom naroda Akan, šetnjom kroz stalnu postavku Muzeja.

Vodi: Aleksandra Knežević, studentkinja osnovnih studija filozofije (Praktikum 2017)

 

Nedelja, 29. oktobar, 11:00
SIMBOLI MOĆI KOD NARODA ZAPADNE AFRIKE

Kroz ovo tematsko vođenje ćemo saznati nešto o zakonima, ritualima, ali i upotrebnim i ukrasnim predmetima, i pokušati da uvidimo na koje se sve načine ovi elementi vezuju u jednu celinu – u narod sa svojim specifičnim obeležjima, mitologijom i umetnošću. Otklonivši predrasude, pronaći ćemo brojne sličnosti i razlike između „naših“ i „njihovih“ društvenih sistema, a pre svega istaći sve one istinski nam istovetne nijanse svakodnevnog života, malih i velikih, moćnih i nemoćnih ljudi, na kom god prostoru, i u kom god vremenu se našli.

Vodi: Sofija Dakić, studentkinja osnovnih studija sociologije (Praktikum 2017)

 

Nedelja, 5. novembar, 11:00
DETINJSTVO I „RITUALI PRELAZA“ KOD NARODA ZAPADNE AFRIKE

Tematsko vođenje će vas upoznati sa običajima i verovanjima vezanim za detinjstvo i odrastanje u tradicionalnoj zapadnoafričkoj zajednici. Upoznaćete se sa običajima i verovanjima koji se vezuju za plodnost i porođaj, kao i značajem materinstva. Poseban osvrt biće napravljen i na simboličnu ulogu rituala – upotrebu maski i drugih kultnih predmeta – kako tokom odrastanja, tako i tokom čitavog života pojedinca unutar tradicionalne zajednice.

Vode: Katarina Milovanović, studentkinja osnovnih studija pedagogije i Maja Banović, studentkinja osnovnih studija istorije (Praktikum 2017)

 

Nedelja, 12. novembar, 11:00
MITOVI I LEGENDE NARODA ZAPADNE AFRIKE

Kroz pričanje priča, upoznaćete se sa mitovima i legendama koji se vezuju za različite kulture Afrike, pre svega narode Dogon, Bambara, Ašanti i Senufo. Moći ćete da saznate koja su prvobitna bića šetala zemljom i na koji način su uticali na svoje potomke – ljude. Pozivamo vas na vođenje koje će pokazati na koji način mitovi i legende prožimaju afričku realnost i danas.

Vodi: Dušan Tošić, student osnovnih studija istorije (Praktikum 2017)

 

Nedelja, 19. novembar, 11:00
ZOOMORFNI MOTIVI I NJIHOVA SIMBOLIKA U ZAPADNOAFRIČKOJ UMETNOSTI

Kod brojnih naroda zapadne Afrike, životinje su zauzimale ključno mesto u mitologiji, legendama i ritualima. Sa stalnom postavkom Muzeja ćemo se upoznati prepoznavanjem zoomorfnih (životinjskih) motiva u delima naroda Dogon, Bambara, Senuf, Baule, Dan i Gere, čije skulpture i maske u drvetu dominiraju postavkom. Uz priču o životinjama ćemo dosta naučiti o samim ljudima i načinu na koji oni vide svet koji ih okružuje.

Vodi: Nastasija Radovanović, studentkinja osnovnih studija (Praktikum 2017)

 

Nedelja, 26. novembar, 11:00
UTICAJ UMETNOSTI ZAPADNE AFRIKE NA EVROPSKU MODERNU UMETNOST

Kakvo je stanje u evropskim umetničkim krugovima krajem 19. veka kada plodovi materijalne afričke kulture postaju dostupni široj evropskoj javnosti? Kakvo  interesovanje će  afričke maske, skulpture i tkanine izazvati kod slikara poput Matisa, Pikasa, Derena, Vlamenka...? Potražimo zajedno u stalnoj postavci Muzeja dela poput onih koja su bila značajna za stvaranje novih pravaca u umetnosti 20. veka.

Vodi: Marijana Štrubel, studentkinja osnovnih studija istorije umetnosti (Praktikum 2017)

 

Nedelja, 3. decembar, 11:00
MITOVI I LEGENDE NARODA ZAPADNE AFRIKE

Kroz pričanje priča, upoznaćete se sa mitovima i legendama koji se vezuju za različite kulture Afrike, pre svega narode Dogon, Bambara, Ašanti i Senufo. Moći ćete da saznate koja su prvobitna bića šetala zemljom i na koji način su uticali na svoje potomke –ljude. Pozivamo vas na vođenje koje će pokazati na koji način mitovi i legende prožimaju afričku realnost i danas.

Vodi: Dušan Tošić, student osnovnih studija istorije (Praktikum 2017)

 

Nedelja, 10. decembar, 11:00
TAJANSTVENA SNAGA AFRIČKE MASKE

Maska je neizostavni element u ritualima i ceremonijama afričkih zajednica. Zbog svoje magije i moći, članovi zajednice se odnose prema maski sa velikim poštovanjem, od faze njene izrade i čuvanja, do njenog „učešća“ u različitim ritualnim i socijalnim prilikama. Maskiran „igrač“, uz pratnju muzičkih instrumenata i po utvrđenom ritmu, gubi svoj identitet i preobražava se u natprirodno biće koje omogućava komunikaciju između članova zajednice i duša predaka.

Vodi: Slađana Biljić, studentkinja osnovnih studija arheologije (Praktikum 2017)

 

Nedelja, 17. decembar, 11:00
HUMANOST NEMA GRANICE – RAZUMEVANJE MORALNOSTI KOD AFRIČKIH NARODA

Neznanje neretko proizvodi nerazumevanje, strah i predrasude, kao i sklonost da umanjujemo vrednost onoga što ne poznajemo i ne razumemo. Ako želimo da premostimo predrasude koje imamo o kulturi, sistemu verovanja, umetnosti i načinu života afričkih naroda, potrebno je da razumemo ono što leži u osnovi, a to je filozofija. Kako bismo obogatili naše znanje o afričkoj filozofiji, posvetićemo se upoznavanju sa Ubuntu filozofijom i etičkim sistemom naroda Akan, šetnjom kroz stalnu postavku Muzeja.

Vodi: Aleksandra Knežević, studentkinja osnovnih studija filozofije (Praktikum 2017)

 

Nedelja, 24. decembar, 11:00
IGRA I(ILI) ZBILJA – ODRASTANJE KOD NARODA ZAPADNE AFRIKE

Sagledajmo ulogu roditelja očima naroda u kojima verovanja i rituali boje svakodnevicu i sve važne događaje u životima pojedinca i zajednice. Upoznajmo se sa običajima i verovanjima koji se vezuju za plodnost i porođaj, sa značajem materinstva, sa plesom pod maskama, tajnim društvima i drugim običajima koji u toku inicijacije čekaju dečake i devojčice na putu odrastanja.

Vodi: Katarina Milovanović, studentkinja osnovnih studija pedagogije (Praktikum 2017)

 

2018.

 

Nedelja, 7. januar
MUZEJ JE ZATVOREN

 

Nedelja, 14. januar, 11:00
ZNAČAJ KULTA PREDAKA KOD ZAPADNOAFRIČKIH NARODA

Svojom mističnošću i posebnošću, afrička religijska praksa predstavlja element koji je od davnina bio intrigantan ljudima širom sveta. Kult predaka je veoma izražen u celoj Africi i ovaj oblik poštovanja zauzima veoma važno mesto u gotovo svim obredima tradicionalne zajednice. Na stalnoj postavci Muzeja nalaze se kultne figure, kao i maske putem kojih su narodi (Dogon, Senufo, Bambara, Dan i Gere) komunicirali sa svojim precima, i sa kojima ćete se upoznati na ovom vođenju.

Vodi: Dragana Ćurčin, studentkinja osnovnih studija etnologije i antropologije

 

Nedelja, 21. januar, 11:00
ČOVEK NE MOŽE OPSTATI SAM – 40 GODINA MAU

Poseban segment izložbe koja je posvećena obeležavanju 40 godina Muzeja, po prvi put se bavi životima i radom osnivača muzeja i nosi naziv – Raspakivanje arhiva Vede Zagorac i Zdravka Pečara. Kustos muzeja Dragan Mišković, ispričaće vam nešto o mladosti ovo dvoje ljudi, političkim stavovima i vrednostima, kao i posvećenosti Africi kroz diplomatski i kulturni rad. Ovo vođenje, upoznaće vas sa malo poznatim podacima iz života ovo dvoje ljudi, ali i sa motivima za osnivanje jedinstvenog Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.

 

Nedelja, 28. januar, 11:00
UTICAJ UMETNOSTI ZAPADNE AFRIKE NA EVROPSKU MODERNU UMETNOST

Kakvo je stanje u evropskim umetničkim krugovima krajem 19. veka kada plodovi materijalne afričke kulture postaju dostupni široj evropskoj javnosti? Kakvo  interesovanje će  afričke maske, skulpture i tkanine izazvati kod slikara poput Matisa, Pikasa, Derena, Vlamenka...? Potražimo zajedno u stalnoj postavci Muzeja dela poput onih koja su bila značajna za stvaranje novih pravaca u umetnosti 20. veka.

Vodi: Marijana Štrubel, studentkinja osnovnih studija istorije umetnosti

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network