Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

EGIPATSKI FAJANS:
TRADICIONALNE FORME I TEHNIKE

ms_9Predavanje i umetnička radionica sa Mohamadom Soudijem (Egipat)

Utorak, 21. avgust 2018. godine, od 12 do 17:30, u MAU

Realizacija i koordinacija programa: Milica Josimov, konzervator / vajar MAU i Emilia Epštajn, kustos MAU

Fajans je tip keramike koji je prepoznatljiv po specifičnoj olovno-cinčanoj glazuri i vezuje se za širi prostor Mediterana, Bliskog istoka i Egipta. Bila je veoma cenjena tehnika grčnarskog rada među drevnim Egipćanima koji su je nazivali tenet (thenet) što znači blistavo ili sjajno. S velikim zadovoljstvom, Muzej afričke umetnosti u Beogradu predstavlja Mohamada Soudija, keramičara iz Egipta, koji će kroz predavanje predstaviti tradicionalne tehnike izrade tenet keramike, i kroz participativnu radionicu omogućiti posetiocima da učestvuju u izradi i glaziranju predmeta od gline koji budu sami izradili.

Predavanje i radionica namenjeni su odraslim posetiocima sa interesovanjem u domenu egipatske umetnosti i kulture, kao i mladim stručnjacima koji se već bave izradom i obradom keramike, a koji su zainteresovani da se upoznaju sa jednom tradicionalnom (egipatskom) tehnikom izrade keramike, pripreme i nanošenja glazure.

Mohamad Soudi je diplomirao keramiku na Univerzitetu Helvan (Egipat). Izlagao je na brojnim salonima i izložbama širom Evrope i ima pozamašno znanje u domenu keramike, materijala, procesa izrade, kao i izrade keramičkih elemenata za komercijalne i medicinske svrhe. Od 2005. godine kroz svoj privatni keramičarski atelje radi na promociji, izlaganju i obrazovanju u domenu tradicionalne keramike i savremenih inženjerskih tehnologija.

 

ms_10 

Mohamad Soudi
Mohamad Soudi



 

PROGRAM

12:00
Predavanje

13:00
Pauza

13:30 – 17:30
Umetnička radionica

 


 

Program je na engleskom jeziku.

Ulaz je besplatan.

Program se ostvaruje u saradnji sa Ambasadom Republike Egipat u Srbiji.

 Ambasada Republike Egipat u Srbiji

 

 

 

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network