Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Četvrtak, 11. mart 2021, od 11 časova

OKRUGLI STO „DAN AFRIKE“

Učestvuju: Ivana Vojt, Sekhou Sidi Diawara, doc. dr Marija Panić

ONLINE – Događaj se odvija preko Google Meet. Link za pristup: https://meet.google.com/ebc-vxoe-pue

Okrugi sto „Dan Afrike“ u kojem učestvuje kustoskinja MAU Ivana Vojt, antropolog i doktorand na FPN Sekhou Sidi Diawara i filolog doc. dr Marija Panić, tematski će približiti različite društvene fenomene dve frankofone afričke zemlje: Senegala i Malija.

Sen Luj u Senegalu je neobičan grad kojeg su osnovali francuski kolonijalisti u 17. veku. Glavno jezgro grada nalazi se na ostrvu na reci Senegal koje je, zbog očuvane autentične arhitekture iz kolonijalnog perioda, 2000. godine stavljeno pod zaštitu UNESCO-a. Upravo u ovom delu grada umetnica Katarina Radović pronalazi frizerski salon u kome će mesec dana fotografisati žene, devojke i devojčice kako istrajavaju u višečasovnim tretmanima friziranja, često veoma neprijatnim i bolnim. Prelistavanje fotografija Katarine Radović iz serije „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim”, pomaže razumevanju ideala lepote senegalskih žena uspostavljenim u pretkolonijalno doba, izmenjenim u 18. veku, u vreme tzv. sinjara, žena francusko-afričkog porekla, i nadograđenim uticajem savremenih modnih časopisa i TV programa. „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim” ujedno predstavlja i naziv izložbe kustoskinje Ivane Vojt koja je bila postavljena u MAU (2016).

 Aida, mlada devojčica u pauzi višečasovnog friziranja. Sen Luj, Senegal, 2013, fotografija: Katarina Radović, zbirka MAU

Aida, mlada devojčica u pauzi višečasovnog friziranja.
Sen Luj, Senegal, 2013,
fotografija: Katarina Radović, zbirka MAU

Nakon Sen Luja, fokus će biti stavljen na Mali, odnosno, predstavljanje sistema društvene organizacije četrnaest etničkih grupa u savremenom Maliju. Pored društvenih uloga koje se propisuju u zavisnosti od pola, uzrasta, klase i pripadnosti određenom društvu, biće napravljen i osvrt na odrastanje i vaspitanje dece koje prate određeni obredi inicijacije. Iz Malija, sa Leopoldom Sedarom Sengorom govornici će se vratiti u Senegal, u nastojanju da se protumače elementi afričke kulture koji su prisutni u njegovoj poeziji i koji su njen neizostavni deo.

Okrugli sto se održava na srpskom jeziku.

Kliknite da pročitate opširnije informacije o temama okrgulog stola „Dan Afrike“ (.pdf).

Više informacija o Danima frankofonije u Francuskom institutu potražite u programu manifestacije (.pdf) i na sajtu www.institutfrancais.rs.

Organizacija programa: Katedra za romanistiku Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network