Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Dan Afrike u MAU

Dan Afrike – 25. maj – predstavlja dan sećanja na osnivanje Organizacije afričkog jedinstva (današnje Afričke unije) u Adis Abebi 1963. godine, čiji je cilj bio ostvarenje težnji afričkih naroda za slobodom, nezavisnošću i napretkom. Ranije poznat i kao Dan slobode Afrike, a zatim i Dan oslobođenja Afrike, u Srbiji se od 2017. godine ovaj datum obeležava kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike.

Tim povodom, u četvrtak, 25. maja, od 10 do 17 časova, svim posetiocima Muzeja afričke umetnosti omogućen je besplatan ulaz na stalnu postavku i tekuću izložbu „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ kustosa Mile Turajlić, Maje Medić, Ane Knežević i Emilije Epštajn.

Od 17 do 19 časova organizuje se poseban program zatvorenog tipa za studente UNESKO Katedre za interkulturalizam, menadžment umetnosti i medijaciju na Balkanu Univerziteta umetnosti u Beogradu i organizaciju studenata „Svet u Srbiji“.

U 19.30 organizuje se projekcija filma Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels u režiji Mile Turajlić. Usled ograničenog kapaciteta MAU, molimo zainteresovane posetioce da se prijave slanjem mejla na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Non-Aligned & Ciné-Guerrillas: Scenes from the Labudović Reels

O filmu

Non-Aligned & Ciné-Guerrillas: Scenes from the Labudović Reels je dokumentarni diptih koji se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg Sveta.

Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio predsetnika Tita trideset godina.

Film koji će biti prikazan u MAU, Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels prati rađanje pokreta nesvrstanih, ispitujući kako je filmskom slikom konstituisan globalni projekat političke emancipacije. Zajedno sa Ciné-Guerrillas premijerno je prikazan u Torontu na IFF i IDFA festivalima 2022. godine.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network