Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Saradnja MAU i Muzeja u Prijepolju

KULTURA LOVA – donso u tradiciji Bamana

Lovačka kapa. Bamana, Mali (Foto: Vladimir Popović)

Lovačka kapa. Bamana, Mali
(Foto: Vladimir Popović)

1.6-23.7.2023, Prijepolje

Autorka i kustoskinja izložbe: Milica Josimov, MAU

Izložba „Kultura lova – donso u tradiciji Bamana” predstavlja organizaciju, etiku, verovanja i poseban status lovaca u društvu na osnovu izbora predmeta koje su sakupili dr Zdravko Pečar i Veda Zagorac u Maliju i drugim zemljama zapadne Afrike tokom šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Zbirka lovačkih predmeta Zdravka Pečara predstavlja posebnu celinu u okvirima kolekcije Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.

Na izložbi su predstavljeni lovački trofeji, oružje i nošnja koji su deo lovačke zbirke Zdravka Pečara.

Donso je tradicionalni naziv – socijalni status vrsnog lovca u kulturi naroda Bamana iz Malija. Neke od odlika donsoa su da pojedinac poseduje veliko znanje o prirodi koja ga okružuje, njenoj flori i fauni, ali i izuzetnu izdržljivost, hrabrost i veštinu u lovu.

Sam Pečar, kao strastven lovac, posvećeno se dokazivao i išao u lov zajedno sa svojim prijateljima iz zajednice Bamana, koji su ga učili svojim tradicionalnim znanjima.

Izložba Kultura lova – donso u tradiciji Bamana biće otvorena u Muzeju u Prijepolju u četvrtak, 1. juna 2023. godine, u 18 časova, a trajaće do 23. jula 2023.

Opširnije o izložbi...

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network