Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

MANKALA U PIROTU!

četvrtak i petak, 17. i 18 juli 2014.

U saradnji sa Muzejom afričke umetnosti u Muzeju Ponišavlja Pirot, u četvrtak i petak, 17. i 18. jula 2014. godine, održaće se program posvećen mankali. Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta. Arheološka istraživanja su potvrdila da se mankala igrala još u doba neolita i stoga se ova igra smatra jednom od najstarijih društvenih igara na svetu.

MANKALA U PIROTU!

 

 

ČETVRTAK, 17. JULI 2014

18h-19h „POREKLO I ZNAČENJE DRUŠTVENE IGRE MANKALE”- predavanje za odrasle

Ivana Vojt, istoričar umetnosti, kustos i autor izložbe „Mankala, misaona igra” u Muzeju afričke umetnosti (decembar 2012 - oktobar 2013), ukazaće na više mogućih pogleda na ovu specifičnu igru. U mnogim afričkim etničkim zajednicama tradicija igranja mankale podrazumevala je izvesna pravila: mankala se igrala u određeno vreme i na određenom mestu; takođe, mankalu su mogli da igraju samo pripadnici određenog pola, uzrasta i društvenog staleža. U pojedinim zajednicama je ova igra imala samo funkciju zabave i razonode, a drugim se igrala tokom ritualnih svečanosti gde je zauzimala posebno mesto. Poseban kuriozitet čini podatak da su 2007. godine dve kamene table pronađene u Donjem gradu Beogradske tvrđave, kao dokaz da su turski vojnici u 17-om veku igrali mankalu na prostoru Balkana.

19-21h „MANCALA RULES”- igranje za odrasle

Posetioci će imati priliku da nauče da igraju mankalu i postanu deo jedinstvene atmosfere koju ova igra kreira. Da biste postali mankalista nije potrebno nikakvo predznanje. Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Ono što se razvija učenjem mankale je sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike. Takođe, igranje mankale je dobra prilika za razvijanje komunikacije među ljudima, druženje i sklapanje novih prijateljstava. Table za igru obezbediće Muzej afričke umetnosti.

PETAK, 18. JULI 2014.

10h -12h „NAPRAVIMO MANKALU”-dečija radionica

Kustosi Muzeja afričke umetnosti će pokazati deci kako se igra mankala, nakon čega će se i sami oprobati u ovoj igri. Kad savladaju pravila igre, deca će moći sama da naprave Mankalu za poneti od kartona za jaja. Radionica je namenjena deci starijoj od 6 godina.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network