Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

IROKO NAGRADA 2014. NARCISI KNEŽEVIĆ ŠIJAN,

V.D. DIREKTORKI MUZEJA AFRIČKE UMETNOSTI, BEOGRAD

 

dodela IROKO nagrade 2014. i intervju sa direktorkom N. K. Šijan

Iroko nagrada je međunarodno priznanje koje se dodeljuje od 2012. godine, stručnjacima iz oblasti muzike, slikarstva, medicne, kao i iz oblasti komunikacije i medija, koji na najbolji mogući način promovišu afrički kontinent. Takođe, ova nagrada dodeljuje se i organizacijama koje su u tekućoj godini dale najveći doprinos razvoju kulturnih i ekonomskih odnosa između Afrike i istočno-evropskih država. Među dobitnicima ove godine nalaze se stručnjaci iz Slovačke, Austrije, Mađarske i Srbije.

Narcisa Knežević Šijan, v.d. direktor Muzeja afričke umetnosti, dobitnik je prestižne Iroko nagrade za životno dostignuće. Nagrada je uručena na svečanoj ceremoniji u Budimpešti, 15 novembra 2014.

Iroko je u tradiciji naroda Joruba iz Zapadne Afrike simbol veličine. To je jedna od izrazito karakterističnih i možda najzastupljenijih vrsta drveta u Africi, koje obezbeđuje hladovinu i zaštitu za one kojima je ona potrebna. U mnogim selima postoji ogromno Joruba drvo koje se nalazi u centru naselja, a oko koga se, kroz različite socijalne aktivnosti, kao što su prodaja, odnosno, kupovina hrane i bižuterije, okupljaju stanovnici. Kao simbol velikih i značajnih akcija internacionalna Iroko nagrada može postati podsticaj za uspešnu intergraciju afričkih naroda.

 

 


0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network