Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

MAJ U MAU

DAN BEOGRADSKIH MUZEJA (četvrtak 14. maj)

EVROPSKA NOĆ MUZEJA (subota 16. maj)

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA (ponedeljak 18. maj)

Maj je mesec Muzeja! Širom planete se kroz različite programe skreće pažanja publike na značaj muzeja kao nosioca i zaštitnika kulturnog nasleđa. Tokom maja, u beogradskom Muzeju afričke umetnosti, će se u okviru 3 manifestacije održati programi koji su fokusirani ne samo na edukaciju javnosti o materijalnoj kulturi (oslikavanje murala kod naroda Ndbele, Južna Afrika), već i različite oblike nematerijalne baštine kroz koje se kulturni izrazi prenose (koncert grupe Shira u'tfila). Posebnu važnost ove godine pridajemo pojedincima: onima koji su sticajem različitih, ponekad ključnih istorijskih okolnosti, bili u prilici da odigraju presudnu ulogu zaštitnika i (pre)nosioca sećanja na određena mesta i događaje (Tribina o Srpskom groblju u Alžiru), kao i mlađim generacijama (program "Praktikum") koji svojim zalaganjem i učešćem u kreiranju programa Muzeja, aktivno nastavljaju posao zadat svima – svesno i ponosno čuvanje muzejskog nasleđa.

 


 

Četvrtak, 14. maj 2015.

DAN BEOGRADSKIH MUZEJA

U okviru gradske manifestacije DAN BEOGRADSKIH MUZEJA Muzej afričke umetnosti će biti otvoren od 10č do 22č. Moguće je slobodno razgledanje Stalne postavke Muzeja i tematske izložbe TRADICIONALNI MURALI AFRIKE.

18č

Studentsko vođenje:

MUZEJ KAO EKSPONAT – ISTORIJSKI KONTEKST NASTANKA MUZEJA AFRIČKE UMETNOSTI

DRAGANA BREBERINA, studentkinja master studija istorije

Svaki muzej načinom izlaganja svojih eksponata priča određenu priču i šalje posmatraču konkretnu poruku, a ta poruka je veoma često u skladu sa idealima određenog vremena. Muzej afričke umetnosti je nastao u okrilju ideologije nesvrstanosti pa je stoga imao značajnu političku ulogu. Na koji način je on tu ulogu ostvarivao i kako je funkcionisao? Ko su bili kolekcionari Zdravko i Veda Pečar koji su zaslužni za nastanak muzejske zbirke? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja saznaćete ukoliko budete prisustvovali vođenju koje akcenat ne stavlja na same predmete već na način njihovog izlaganja i interpretiranja posmatrajući sam muzej kao eksponat.
(U okviru programa "Praktikum".)

 
Nova generacija - Praktikum 2015

 

19č

Tematsko vođenje po izložbi:

TRADICIONALNI MURALI AFRIKE

Vodi: Marija Ličina, kustos MAU / saradnik na izložbi

Izložba Tradicionalni murali Afrike istoričara umetnosti i višeg kustosa Nataše Njegovanović-Ristić, predstavlja fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi – delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta. Murali kao umetnička forma predstavljaju vekovnu tradiciju, a po izuzetnim likovnim dometima izdvajaju se ostvarenja umetnica naroda Igbo (Nigerija), Gurunsi (Burkina Faso i Gana), Ndebele i Basoto (Južna Afrika). Žene-muralistkinje su prenosile svoje slikarsko umeće s generacije na generaciju i održavale ovu formu umetničke izražajnosti, kontinuirano prenoseći kroz estetsku i semantičku prizmu najznačajnije vrednosti zajednice - kao što su vrlina, moral, ponos, identitet, duhovnost. Autorka izložbe i kataloga je Nataša Njegovanović Ristić, viši kustos.

*Ulaz na sve programe je besplatan.


 

Subota, 16. maj 2015, od 17č do 01č

EVROPSKA NOĆ MUZEJA

Posebni programi:

od 17č do 20č
U okviru manifestacije Noć muzeja 2015 biće održana kreativna radionica "Sloboda i jednakost: naslikane poruke na kućama naroda Ndebele" za decu uzrasta od 3 do 13 godina. Kustosi će predstaviti deci značenja slika različitih boja i oblika koje su krasile zidove kuća naroda Ndebele u Južnoj Africi i otkriti kako se slikarstvom izražavala sloga i otpor prema nepravdi. U okviru radionice, deca će crtati i slikati simbole, šare i boje po uzoru na murale kroz koje je narod Ndebele "vodio borbu bez oružja" za slobodu i jednakost.

Dekorativni mural u tehnici mozaika, reljefa i sa oslikanim floralnim motivima - narod Basoto, Južna Afrika

 

od 21č do 22.15č
Koncert grupe Shira u'tfila koja baštini i promoviše sefardsko muzičko nasleđe Balkana, Mediterana i Severne Afrike. U Noći muzeja, ova renomirana beogradska grupa će nastupiti u sastavu: Stefan Sablić (ud, kanun), Sinan Aficovic (klarinet), Srđan Đorđević (kontrabas) i gost: Srđan Beronja (perkusije).

Shira u'tfila, arhivska fotografija MAU

 

*Kliknite da saznate više informacija o prodaji karata.


 

Ponedeljak, 18. maj 2015, 18č

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

TRIBINA: "HEROJI KULTURNE BAŠTINE: Srpsko vojničko groblje u Alžiru"

Muzej afričke umetnosti će predstaviti delatnost  ljudi  koji su učestvovali u spasavanju i čuvanju Srpskog vojničkog groblja na teritoriji opštine Deli Ibrahim u gradu Alžiru na kome počivaju posmrtni ostaci 324 srpska vojnika. Na Tribini će govoriti gospodin Radoslav Nedić i drugi koji su lično učestvovali u naporima da se ovaj spomenik sačuva kao direktno svedočanstvo o zbivanjima u prvom svetskom ratu i neizmernim stradanjima onih koji su u njemu izgubili svoje živote. Takvim zalaganjem ovi heroji su postigli da se sećanje na ovaj važan događaj iz naše istorije ne izbriše i očuva za generacije koje dolaze. Istovremeno će u Muzeju biti postavljene i fotografije Srpskog groblja u Alžiru autora Stevana Labudovića, učesnika u Alžirskom ratu za oslobođenje koji je na osnovu svojih zasluga odlikovan najvišim ordenom alžirske vlade.

*Ulaz besplatan

 
SRPSKO VOJNIČKO GROBLJE DELI IBRAHIM - ALŽIR
Fotografisao: Stevan Labudović
Sponzor: Institut Mihajlo Pupin

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network