Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

AFRO FESTIVAL 2015 (12-14. jun)

Svako ko učini jednu stvar za Afriku, makar to trajalo samo 3 dana,
po meni je učinio nešto dobro.

Lorens Kiru, gostujući predavač Afro festivala 2015.

Afro festival je višednevna kulturna manifestacija koja se jednom godišnje održava u beogradskom Muzeju afričke umetnosti. Festival naglašava poštovanje raznolikosti kultura i prezentaciju kulturnog nasleđa kao način promovisanja multikulturalnosti u današnjem svetu.

Uz učešće predavača i stručnjaka iz oblasti afričkih studija, kao i afričkih i lokalnih umetnika, studenata i prijatelja Muzeja, organizuju se izložbe i predavanja, muzičke i likovne radionice, koncerti, kao i javna vođenja kroz stalnu postavku i tematsku izložbu.

Zahvaljujemo se svim učesnicima i saradnicima Afro festivala 2015:

Studentima FLU: Nataši Janković, Vasilisi Beloševiću, Jovani Stojanc, Maji Gajić, Goranu Simjanovskom, Mateji Marković, i profesoru Radomiru Kneževiću – galerija murala na zidovima Muzeja bogatija je za još jedan mural zahvaljujući vama.

Učesnicama u razgovoru sa studentima FLU: Nataši Njegovanović Ristić i Narcisi Knežević Šijan. Zahvaljujemo se na posvećenom radu u Muzeju tokom proteklih decenija.

Predavačima u okviru programa „KiR“: Ani Sladojević, Marku Aleksiću i Ivani Vasilijević. Činite da MAU ide u korak sa najsavremenijim teorijama (i tehnologijama) zaštite stalne postavke.

Ekipi koja je ostvarila „Bolnicu bezgrešno začetih“ u režiji Aleksandra Maričića: Zoltanu Pletlu, Ani Kostovskoj, Nemanji Rašoviću, Mariji Jelisijević, Liviji Mikić, Nenadu Jevziću i Mihajlu Jovanoviću.

Hvala Lazaru Pašćanoviću i Urošu Krčadincu na predstavljanju knjige „Bantustan: Povratak u Afriku“ koju su napisali sa Markom Đedovićem. Inspirisali ste mnoge!

Zahvaljujemo se Lorensu Kiruu na povezivanju regiona i kontinenata, i što je otvorio novu stranicu u radu Muzeja predavanjem na temu „Tradicionalno pozorište u Africi“. Hvala Milici Josimović što je u ime Muzeja bila uz Lorensa tokom tri dana njegovog boravka u Beogradu.

Hvala vrednim studentima „Praktikuma“ koji su pomogli posetiocima da se upoznaju sa stalnom postavkom Muzeja: Mariji Marić, Marku Rakočeviću, Dragani Breberini, Ani Dajić, Ivi Kijevčanin, Jovani Todić, Stefanu Markoviću, Filipu Šapiću.

Zahvaljujemo se majstoru mankale Aleksandru Miloševiću i njegovim pomagačima Dušanki Eror, Bojani Lulić i Filipu Bakljašu.

Radionice za decu ne bi bile moguće bez Milice Marinković i Eme Ašantide. Vaš rad je ujedno i najodgovorniji i najlepši. Hvala studentima Jeleni Ponomarev, Stefanu Konstantinu Jovčiću i Ani Nikolić za postavku izložbe dečjih radova i posvećenost dečjim pitalicama i aktivnostima tokom radionica. Jelena i Stefane, zahvaljujemo se i što ste kao studenti-volonteri Fakulteta za kulturu i medije oblepili grad festivalskim plakatima.

Zahvaljujemo se Afričkoj grupi u Beogradu na kontinuiranoj podršci Festivalu: doajenu Afričke grupe, ambasadoru Maroka, njegovoj ekselenciji g. Abdalahu Zaguru, ambasadoru Alžira, nj.e. g. Abdelhamidu Šebšubu, ambasadoru Tunisa, nj.e. g. Mažidu Hamlaviju, ambasadoru Angole, nj.e. g. Žoze Žoao Manuelu, ambasadi Demokratske republike Kongo i otpr. poslova g. Pol Emil Ćinga Ahuka, ambasadoru Libije, nj.e. g. Tažur Tažuriju, ambasadoru Nigerije, nj.e. g. Harold Agustus Kokou i ambasadi Gvineje i otpr. poslova g. Almami Kobele Keiti, kao i gospođi Deniz Sili, savetnici ambasade Jamajke u Berlinu. Posebno se zahvaljujemo Zorici iz Ambasade Nigerije što je pripomogla kada je to najviše trebalo.

Najšarmantnijem nastupu na Festivalu, prvoj generaciji „Svahilista“: Svetlani Jauković-Stevanović, Sanji Dorobac, Tanji Popović, Danijeli Đorđević, Vladimiru Krohmalniju, Mariji Šotarević, Jeleni Gaćić, Branki Belošević, Milici Bogdanov, Mariji Panić, Tijani Miletić, Aleksandri Blagojević, Gustavu Adolfu Loriji Rivelu, Jasni Zdravković i njihovim učiteljima Amosu Rvangaria i Galini Tudik.

Hvala na dobrom zvuku Igoru Vinceu i njegovom Drums, Brass & Keys bendu, kao i fenomenalnom plesnom aranžmanu.

Veliku zahvalnost dugujemo sponzorima koji su u svakom smislu podrška ovoj gradskoj manifestaciji: RTV Studio B, ROMA Company, National Geographic, GREENET CAFFE, Amphora, Kabinet pivara, Šauarma Bar, Knjizara Raško.

Svaka podrška većoj vidljivosti programa MAU kao i Festivalu je izuzetno značajna i zato se posebno zahvaljujemo gospodinu Jovanu Raduloviću iz Sekretarijata za kulturu i Milici Ševarlić iz Doma Omladine na podršci.

Veliku zahvalnost upućujemo saradnicima Biljani Radusin, Milijani Stanković, Iskri Brble, Luki Stojanoviću, Jovani Pivić i Milici Naumov. Hvala i Katarini Radović, Mariju Braliću, Siniši Janjić Re, Milici Ivković i Milici Petrović jer vaša inspiracija Afrikom inspiriše druge. Hvala gospodinu Žureiru i gospođi Nikolić što su doneli delić Maroka u Beograd.

Posebno se zahvaljujemo Svetlani Dojčinović (za foto-snimak sa njenih putovanja po Africi koje smo podelili sa Beogradom kroz naše pozive na Afro festival).

Tu su i naši stalni saradnici, bez kojih ne bismo ni ovaj put mogli: Ljudmila Dimitrijević (računovodstvo), Ivana Bunuševac (dizajn), Vanja Bojčić (štampa), Boško Končarević (IT) i Katarina Radinović Andrić a.k.a. „nevidljiva Kata“ koja neumorno radi na našem sajtu.

Najlepše hvala na kontinuiranoj pomoći i podršci Vladi Novičiću i Ivku, kao i Bati za svetlo i zvuk. Hvala Stevici za binu, Đorđu i Vanji za „fizički rad“, čuvarima MAU na „budnom oku“ i gospođi Lepi. Nismo zaboravili ni na Gorana Zarubicu iz Internacionalne škole Beograd.

Na kraju, zahvaljujemo se osnivačima Muzeja – Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda na mogućnosti da iznesemo Afro festival 2015. i Ministarstvu kulture i informisanja što su podržali scenski deo programa festivala.

Afro festival ne bi bio moguć bez svih vas.

Hvala publici i svim posetiocima – vidimo se sledeće godine!

Pogledajte fotografije sa Afro festivala 2015:

- Petak, 12. jun 2015.

- Subota, 13. jun 2015.

- Nedelja, 14. jun 2015.

Više fotografija sa Afro festivala potražite na našoj Facebook stranici.

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network