Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

Predavanje:
„MANKALA, igra iz doba neolita“

Predavač: Ivana Vojt, istoričar umetnosti, Muzej afričke umetnosti u Beogradu.

Utorak, 22. oktobar u 18.00 h Galerija SKC  - Novi Beograd

Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičkomatematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta. Nastanak igre često se smešta u doba neolita, mada neki istraživači misle da je igra postojala još u doba mezolita.

Ivana Vojt, istoričar umetnosti, kustos i autor izložbe  Mankala, misaona igra  u MAU (decembar 2012 - oktobar 2013),  ukazaće na više različitih pogleda na ovu specifičnu igru. Na kraju predavanja, posetioci će imati priliku da nauče da igraju mankalu i postanu deo jedinstvene atmosfere koju ova igra kreira.

Da biste postali mankalista nije potrebno nikakvo predznanje. Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Ono što se razvija učenjem mankale je sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike. Takođe, igranje mankale je dobra prilika za razvijanje komunikacije među ljudima, druženje i sklapanje novih prijateljstava.

Učešće u programu je besplatno, a table za igru obezbediće Muzej afričke umetnosti. Ukoliko želite da igrate mankalu i nakon posete Galeriji SKC-a na Novom Beogradu, imaćete priliku da nabavite svoju tablu po ceni od 2.000 dinara.

Izložba „Mankala, misaona igra“, dobila je počasnu  nagradu za PROJEKAT godine, koju dodeljuje Nacionalni komitet ICOM-a (International Council of Museums) međunarodne organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca osnovane u sistemu UNESK-a.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network