Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Posebni programi

 

Kulturna baština Topčidera

Kulturna baština TopčideraŠetnje „Kulturna baština Topčidera“ održavaju se svake poslednje subote u mesecu. Reč je o međuinstitucionalnom programu saradnje započetom septembra 2017. godine u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“. U prvoj šetnji učestvovali su Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra i Kuća legata – Legat Petra Lubarde. Od tada je ritam održavanja redovnih šetnji svake poslednje subote u mesecu, a realizuju se i one „po meri“, odnosno po izboru posetilaca (više o tome u odeljku „Šetnja po meri“).

Vremenom su se ovoj šetnji kroz nasleđe pridružile i sledeće ustanove kulture i objekti: Arhiv Jugoslavije, Kuća Olge Jančić, Vespa muzej Srbija, Javni akvarijum i tropikarijum, Spomenik Isidori Sekulić i Hajd park. Zahvaljujući tome „Kulturna baština Topčidera“ otkriva skrivene dragulje topčiderskog brda, privatne i javne prostore koje baštine raznoliko nasleđe – istorijsko, kulturno, umetničko, prirodno, kolekcionarsko, itd.

Kulturna baština TopčideraTokom ovih šetnji možete čuti više o arhitekturi pomenutih objekata, o svojevrsnom duhu mesta – genius loci koji se kroz istoriju u određenom prostoru razvijao, o čuvenim umetnicima Petru Lubardi i Olgi Jančić, o Zdravku Pečaru i Vedi Zagorac, osnivačima Muzeja afričke umetnosti, o aktivnostima kralja Petra I Karađorđevića i njegovog sina Aleksandra u ovom delu Beograda, o italijanskom dolce vita i vesparoškoj strasti i kulturi. Pridružite nam se i saznajte otkud priča o Moši Pijade u Muzeju afričke umetnosti, šta je Petar Lubarda mislio o izradnji Đerdapa, koje vozilo zapravo koristi Beba Lončar u filmu Ljubav i moda, kako je upoznavanje Henrija Mura uticalo na opus Olge Jančić, na koji način je kralj Petar živeo u iznajmljenoj vili trgovca Đorđa Pavlovića i mnoge druge istorijski zanimljive, a savremeno inspirativne priče!

Reč je o specifičnom programu međuinstitucionalne saradnje koji povezuje nekoliko ustanova kulture u neposrednom okruženju Muzeja afričke umetnosti. Šetnje organizuju i vode istoričarke umetnosti Ana Knežević (MAU) i Ivana Zatežić (Legat Petra Lubarde).

Kulturna baština Topčidera - vodiči

Ana Knežević i Ivana Zatežić,
istoričarke umetnosti

Tokom šetnji „Kulturna baština Topčidera“ inspirišu nas pre svega posetioci koji, čuvši priču o bilo kom od navedenih mesta, gotovo uvek imaju komentare o našoj istoriji, njenoj dinamičnosti, brzim ili isuviše sporim promenama, ali i o savremenom trenutku. Neizmerno nam je drago da je ovaj program, započet kao naša studentska ideja postao redovni jednomesečni događaj u kome raznolike ustanove kulture i privatne kuće učestvuju, i nadamo se da će se on i dalje realizovati i razvijati. Istraživanje kulturne baštine Topčidera je uzbudljivo, posebno u sjajnom društvu zainteresovanih posetilaca sa kojima razgovaramo i uvek nešto novo saznamo. Simpatične su i „šetnje po meri” koje ljudi biraju za različite trenutke u svom životu – svoj prvi sastanak, team building, učenje i vežbanje srpskog jezika, srednjoškolski ili univerzitetski čas, turističko upoznavanje ovog dela grada itd.

Evo kako su izgledale prethodne šetnje, a više utisaka i od strane posetilaca možete pronaći na ovom linku.

 

 

Utisci o šetnji:

 

DOSTUPNI TERMINI NAREDNIH ŠETNJI

Subota, 31. jul u 11 časova

Javni akvarijum i tropikarijum, Kuća legata - Legat Petra Lubarde i skulpture u Hajd parku

*Okupljanje ispred Javnog akvarijuma i tropikarijuma, Milenka Vesnića 3

Kulturna baština TopčideraU okviru ove šetnje otkrijte uzbudljiv biljni i životinjski svet koji čuva Javni akvarijum i tropikarijum. Kroz Legat Petra Lubarde upoznajte se sa posleratnim opusom ovog umetnika, njegovim eksperimentima nitro-lakovima i uticajem indijske avanture na rad i opus. U Hajd parku razgovaramo o umetnosti u javnom prostoru i inspirativnoj kolonadi skulptura, o uređenju ovog dela Beograda i njegovom nasleđu.

Dodatne informacije

- Mesto i vreme okupljanja: Javni akvarijum i tropikarijum u 11 časova

- Trajanje šetnje: oko 170 minuta

- Kako učestvovati: kupovinom ulaznica po ceni od 500 dinara u Javnom akvarijumu i tropikarijumu pred početak šetnje.

- Važno: U skladu sa epidemiološkim merama zaštite, broj mesta je ograničen, a prijavljivanje je OBAVEZNO slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

Više informacija o narednim terminima - USKORO!

 


 

POSEBNA PONUDA: „ŠETNJA PO MERI”

Nudimo mogućnost organizovanja šetnje koja uključuje obilazak tri od navedenih devet lokacija: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra, Kuća legata – Legat Petra Lubarde, Arhiv Jugoslavije, Javni akvarijum i tropikarijum Beograd, Kuća Olge Jančić, Vespa muzej Srbija, Hajd park i skulpture u javnom prostoru, park Mala zvezda i spomenik Isidori Sekulić, po vašoj želji. U tom slučaju, potrebno je formirati grupu i kontaktirati nas na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije 3 dana pre organizovane šetnje.

Cena ulaznice za šetnju sa deset i više učesnika je 500 dinara po osobi.

Cena za šetnju sa manje od 10 učesnika je 5.000 dinara ukupno.

*Važna napomena: „Kulturna baština Topčidera” je poseban program međuinstitucionalne saradnje i nismo u mogućnosti da izađemo u susret olakšicama koje se ostvaruju putem „Seniorˮ kartica, ICOM članskih karata, studentskog indeksa, i sl.

 


 

ČITAJTE O ŠETNJI

- Sastanak na otmenom Topčideru (belguest.rs)

- Uzbudljivo istraživanje Topčidera (citymagazine.rs)

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.