Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Mini-kursevi za srednjoškolce

 

„AFRIKA KROZ SIMBOLE – kreativna radionica grafike i izložba radova“

Besplatan program MAU za srednjoškolce održan tokom LETNJEG RASPUSTA 2016.

„AFRIKA KROZ SIMBOLE – kreativna radionica grafike i izložba radova“Program „Afrika kroz simbole – kreativna radionoca grafike i izložba radova“ održan je besplatno u vreme letnjeg školskog raspusta 2016. godine kao drugi ciklus u seriji programa MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“.

U letnjim mesecima 2016. godine, program „Afrika kroz simbole – kreativna radionica grafike i izložba radova“ pohađali su učenici uzrasta od 13 do 19 godina iz brojnih beograskih škola koji su izabrali jedan ili više od tri ponuđena termina (pet dana po četiri sata aktivnosti u periodu od 20. do 24. juna, od 4. do 15. jula i/ili od 22. do 27. avgusta, od 10 do 14 č.), a polaznici sve tri grupe učestvovali su u organizaciji i realizaciji zajedničke izložbe radova (28. i 29. avgusta) u Muzeju afričke umetnosti. Program se sastojao iz teoretskog i praktičnog dela, a obuhvatio je ovladavanje znanjem o adinkra simbolima i veštinom izrade plošnog otiska, upoznavanje sa različitim primerima i primenu simbolizma likovnih elemenata, kao i sa fazama pripreme i realizacije izložbe radova koji su ostvareni na radionici.

Polaznici ovog programa su se na uvodnom predavanju kustosa Marije Ličine upoznali sa oblicima i značenjima adinkra simbola karakterističnim za Ašantije i kulturu Gane, sa posebnim osvrtom na tradicionalnu izradu ovih simobola u vidu pečata i njihovu primenu za dezeniranje tkanina tehnikom otiska, koju su u svom praktičnom radu i primenili. Na intenzivnom petodnevnom kursu predavača Milice Josimov, vajara, polaznici su imali priliku da samostalno izrade simbole tehnikom linoreza, nakon čega su dobijene forme otiskivali na papiru i tkaninama koristeći grafičku presu. Po završetku radionica koje su održane za tri grupe srednjoškolaca, svi polaznici programa „Afrika kroz simbole – kreativna radionica grafike i izložba radova“ učestvovali su u pripremi izložbene postavke (postavljanje kubusa, postamenata, nameštanje i kačenje radova na panele i dr.). Izložba radova „Afrika kroz simbole“, kreiranih u okviru programa za srednjoškolce na letnjem raspustu 2016. godine, svečano je otvorena 28. avgusta u 14 časova, a tom prilikom su dodeljene potvrde svim učesnicima programa i nagrađena su tri autora najuspešnijih radova: Maša Terzović, Milica Miladinović i Marija Milekić.

Program „Afrika kroz simbole – kreativna radinica grafike i izložba radova“ tokom letnjeg raspusta 2016. godine organizovale su i vodile Milica Josimov, vajar, Marija Ličina, kustos, i Milica Naumov, kustos.

Grad Beograd – Sekretarijat za sport i omladinu, doprineo je i u značajnoj meri pomogao realizaciji programa obezbeđivanjem neophodnih sredstava za finansiranje.

„Afrika kroz simbole – kreativna radionoca grafike i izložba radova“,
letnji raspust 2016. u MAU

Saznajte više o besplatnim programima MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ koji se održavaju tokom školskih raspusta.